Първият учебен ден ще е присъствен за всички първокласници

първокласник училище ученик

Първият учебен ден ще е присъствен за всички първокласници независимо от данните за коронавирусната епидемия. При по-големите ученици формата на обучение ще зависи от това в коя зона е навлязла съответната област на страната, обяви пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

МОН предложи 4 варианта на обучение в зависимост от зоните за разпространение на вируса. Присъственото обучение в пълноценен вариант е възможно само в зелена и жълта зона, в червена зона (от 250 до 500 на 100 000 заболели) се предвижда редуване на часове в клас и дистанционно, а в тъмночервената зона всички ученици задължително ще учат онлайн.

МОН и РЗИ интегрират информационните си системи и се надяват до 15 септември това да е факт, така че данните да се следят максимално ефективно и да няма забавяне при взимането на решения,  коментира Денков. МОН увеличи и прага на учениците, които следва да останат в клас при редуване на двете форми в дадено училище от 38 но 50%, което ще позволи по-честа ротация на децата, обясни служебният министър.

С цел максимална актуалност на данните министерството съзнателно бави и провеждането на проучване за нивото на ваксинация и преболедуване сред учителите. Очаква се такава анкета да бъде пусната в началото на септември. Нивото на ваксинация сред учителите е ниско, като по данни от средата на юли ваксинираните учители и непедагогически персонал в 2/3 от училищата бях под 30%, този праг не беше преминат и в 75% от градините.

Ще осигурим възможност за безплатно тестване на деца със симптоми, но профилктичното тестване има смисъл при голям брой ученици, а българските родители нямат нагласа за това, коментира още Денков. Безплатни и щадящи тестове (секретът се взима от устата) ще бъдат осигурени, ако над 90% от родителите са съгласни, но няма смисъл да се тестват 5-10% от учениците, счита министърът. Няма нагласи и за ваксиниране на студентите, където се очертава втора трудна учебна година. „Подкрепям решението на Медицински университет – Пловдив. То е продиктувано не само от желанието техните студенти да се обучават присъствено, а и заради риска от контакта между болни пациенти и студенти в университетските болници“, коментира Денков. Ректорът на МУ-Пловдив издаде заповед, с която обвърза присъственото обучение с валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отризацетел тест COVID-19.

Източник: www.segabg.com

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.