Педиатри и родители искат създаване на национална детска болница

детска болница

Better Writer Ad

Българската педиатрична асоциация периодично повдига въпроса, че е крайно време в София да има болница, която да обединява всички специалисти, работещи с деца и тяхното здраве, припомни пред БНТ проф. Владимир Пилософ, председател на асоциацията.

Това е важно на първо място за самите пациенти – ще има възможност на едно място да се изяснят всички медицински проблеми на дадено дете, а след това и за обучението на студентите и специализантите по педиатрия, каза той и поясни, че при разпръсване на отделните специалности в различни точки на града неусетно настъпва деквалификация сред специалистите, които работят по определен тесен проблем, обясни той.
Нуждата е спешна, тъй като в момента семействата с деца с хронични заболявания са разпокъсани между различни лечебни заведения и нито едно не решава всички детски проблеми под един покрив. Става дума за национален център за детско здраве, защото педиатрията се занимава с болните, но и със здравите деца – само специалисти могат да проследяват нормалния растеж на детето, обясни проф. Пилософ. Болницата трябва да има не толкова много легла, колкото мощен диагностично-консултативен блок с много амбулаторни кабинети, поясни той пред БНТ.

България е единствената европейска държава, която няма такава болница, подчерта Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

„За изграждането на голяма детска болница най-напред трябва да се вземе политическо решение, политиците трябва да осъзнаят тази необходимост. Това, което виждаме като голям проблем освен липсата на болница, която да подкрепя децата и техните семейства, е необходимостта да се обърне сериозно внимание на доболничната помощ, която да е ясно свързана с болничната и така да се знае какво точно е извършено като профилактика“, уточни той.

Водени са разговори със здравния министър д-р Петър Москов, който е проявявал разбиране по проблема, стана ясно от материала.

Още през пролетта Москов обяви, че има желание да се построи детска болница в София, но се търси начин за финансирането ѝ.

От години педиатри настояват за построяването на детска болница в София, тъй като такава липсва у нас. Имаше планове такава да се строи по времето на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски, но проектът беше замразен заради подозрения в злоупотреби.

Източник: investor.bg