Полезна и вкусна ябълкова торта без захар и брашно

Вкусна и полезна торта, в която да няма захар и брашно? Възможно е! Вижте тази рецепта за ябълкова торта с овесени ядки, сурови семки и мед:

 

Необходими продукти:
за блата
1 ч.ч. микс от овесени, ръжени, ечемичени и пшенични ядки
170 г сурови тиквени и слънчогледови семки
2 яйца
3 с.л. мед
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 с.л. бакпулвер
щипка канела

за ябълките
3 големи сладки ябълки
1 ч.л. канела
2 с.л. кафява нерафинирана пудра захар

за крема
500 г цедено кисело мляко
100 г заквасена сметана
6 с.л. мед
какао за поръсване

Залейте овесените ядки с горещото мляко и оставете да набъбнат и омекнат. Семките се смилат на брашно и се смесват с бикарбоната и канелата. Добавете яйцата и меда към овесените ядки и след това объркайте със семената. Сместа се разпределя във форма за торта (26 см), покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути. Ябълките се обелват и настъргват. Към тях се добавят кафявата захар и канелата. Разбърква се, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника. Съставките за крема се смесват в отделна купа.
Когато блата е готов, се оставя да се охлади и хартията се отстранява. Отгоре се разпределят ябълките, заедно с отделения сок (той ще напои блата). Притиска се добре с лъжица. Залива се с млечният крем. Оставя се за 2 часа в хладилник и после се поръсва с какао. Хубаво е да престои поне една нощ в хладилник преди да се консумира, за да сегне хубаво крема.

Рецепта от блога: Chefmanolova.wordpress.com