Зимата e сезон, изпълнен с празници, и това е идеалното време семейството да бъде заедно. В този период от годината масата обикновено е претрупана с вкусотии, а на сладките неща е отредено специално място. Всички ние трудно устояваме на десертите по празниците, а за децата това си е направо непосилна задача. Възможно ли е да не лишаваме хлапетата, а и себе си, от удоволствието да хапнем коледни или новогодишни сладки? Разбира се, че е възможно, ако ги приготвим достатъчно здравословно, дори без печене, като едновременно включим в приготвянето и децата. За тях готвенето винаги е приключение, а и накрая ще бъдат горди от себе си и ще могат да почерпят цялото семейство със сладките, за които са помагали.
Вижте 5 сравнително лесни рецепти за празнични десерти без печене, които можете да направете още днес заедно с вашите малки помощници:
Сурово брауни
Продукти
- 3 супени лъжици кокосово брашно
- 125 грама смлени орехи
- 125 грама смлени бадеми
- 150 грама фурми (но без костилките)
- 2 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици лимонов сок
Приготвяне
Фурмите се наситняват в блендер и се смесват с ядките, меда, лимоновия сок, кокосовото брашно и какаото. Всички съставки се блендират добре до получаването на хомогенна смес. Върху хартия за печене сместа се оформя по желание, след което се замразява за около час и се нарязва на кубчета. Десертът се съхранява в хладилник.
*Този сладкиш не е подходящ за деца под 4 години, тъй като ядките (орехите и бадемите) са силен алерген. Дори и след тази възраст е добре суровото брауни да се предлага, само ако сте сигурни, че детето не е алергично към орехи или бадеми.
Мъфини без печене
Продукти
- 150 грама овесени ядки
- 80 грама стафиди
- 60 грама накълцани ядки
- ¼ супена лъжица канела
- 2 супени лъжици кокосово масло
- 50 милилитра кленов сироп
За крема
- 150 грама крема сирене
- 200 грама круши
Приготвяне
Овесените ядки се смесват с наситнените стафиди, ядките и канелата. Прибавят се кокосовото масло и кленовият сироп и се разбъркват добре, за да се получи лепкава смес.
Сместа се разпределя във форми за мъфини, като се притиска добре. Мъфините се прибират за няколко часа в хладилник. Преди да се сервират, се изваждат от формите и се украсяват с крема сирене и круши. Може и да се направи само крем, ако сиренето и плодовете се смесят и разбият в блендер.
Орехови сладки без печене
Продукти
- 180 грама обикновени бисквити
- 1 чаена чаша натрошени орехи
- 1 яйце
- 125 грама масло
- 1 кафена чаша кафява захар
- 1 супена лъжица какао
Приготвяне
Бисквитите и орехите се натрошават и смесват в блендер. Към тях се добавят какаото, кафявата захар, яйцето и маслото. От всички продукти се замесва тесто, оформят се малки топчета, които леко се притискат, така че да заприличат на сладки. След това топчетата се подреждат в чиния и се оставят се в хладилника за няколко часа, докато стегнат.
Кокосови бисквитки с какао
Продукти
- 7 обикновени бисквити
- 6 супени лъжици какао
- 6 супени лъжици разтопено кокосово масло
- 4 супени лъжици мюсли
- 4 супени лъжици кафява захар
Приготвяне
Кокосовото масло се смесва с какаото, натрошените бисквити, мюслите и кафявата захар. Всичко това се разбърква внимателно, докато съставките не се съединят в хомогенна смес. В силиконови формички се разстила от сместа по малко във всяка. За по-естетичен вид на сладките те се украсяват с натрошени бисквити. Формите се слагат в хладилник за няколко часа на студено, за да се стегнат. Съхраняват се на студено място.
Домашни бонбони с фурми
Продукти
- 200 грама фурми
- 100 грама сушени ябълки
- 50 грама сурово кашу
- 100 грама сурови орехи
- 1 чаена лъжица какао
- 200 грама кокосови стърготини
Приготвяне
Фурмите се почистват и костилките се отстраняват. След това се поставят в блендер заедно с останалите продукти, с изключение на кокосовите стърготини. Всичко това се блендира до получаването на гъста, лепкава смес, която се прибира в хладилник за половин час. След това сместа е готова за оформяне на бонбоните. Най-добре е да се оформят с ръце и да се овалят в кокосовите стърготини. Готовите домашни бонбони с фурми се съхраняват на хладно място и могат да се консумират до три дни след тяхното приготвяне.
Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg