Памперси вместо пари за невръстните майки

помощи майки

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура-под формата на памперси и храни, вместо пари на ръка, предаде в-к Монитор. Тази поправка в Закона за семейните помощи за деца приеха вчера на първо четене в парламента. Тя е част от цялостен пакет от мерки за насърчаване на отговорното родителство и пресичане на злоупотребите с помощи, който е предложен от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и ще влезе в сила от 2016 година.


Приетите вчера промени предвиждат още да се спират надбавките, които получават в момента родителите на непълнолетната майка. Така бабата и дядото в много ромски фамилии вече няма да вземат детски за дъщеря си, която също отглежда свой наследник и получава за него пари от държавата.

Изрично се разписва също, че средства ще се дават, само ако детето е имунизирано и посещава редовно училище. При три поредни месеца, в които хлапето не стъпва в клас, парите ще бъдат спирани. Разписва се и механизъм за връщане на неправомерно получени помощи, ако детето е изоставено или средствата са прибирани в нарушение на закона. Какво ще им вземем на тези родители, като те изцяло се издържат от социални помощи, попита обаче Георги Гьоков от БСП.

С поправките се затяга и режимът за получаване на еднократна помощ от майки студентки, като тя ще се превежда на два транша – половината пари ще се дават при раждането, а останалите при записване на нов семестър.

За стимулиране на тридетния модел пък се регламентира еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете да са по-високи в сравнение с тези за четвърти и следващ наследник. Конкретните суми обаче ще се определят в държавния бюджет за всяка година. Между двете четения на законопроекта Илия Илиев от групата на ДПС обяви, че ще внесе текст за вдигане прага на възрастта на децата, за които се получават помощи при спазване на подоходния критерий. В момента условието е до завършване на средно образование, но не по-късно от 20 години, а неговата идея е до навършване на 25 години. Това ще бъде стимул за младите да завършат средното си образование, мотивира се той.