Повечето родители имат любимци сред децата си, сочи проучване

родители семейство

Учени установиха, че 74% от майките и 70% от бащите имат любимец сред децата си, съобщи в-к „Дейли телеграф“.

Изследване на социолози от Калифорнийския университет показа, че първородното дете получава специално отношение, и че повечето родители имат любимо дете. Все пак, родителите в повечето случаи не са разкривали кое дете им е любимо.

Най-малките и средните деца обаче смятали, че родителите им обичат повече най-големите им братя или сестри, което влияело на самочувствието им.

Професор Катрин Конгър, ръководител на изследването, споделя, че преди да получат резултатите, са мислели, че първородните деца ще се чувстват подценени спрямо по-малките, но се оказало точно обратното.

Най-големите деца имали увереността, че постиженията им са изключително важни за родителите им, вероятно защото майките и бащите преживяват тази емоция за пръв път с това дете.

„Бях изненадана. Хипотезата ни беше, че различното отношение към по-малките братя и сестри оказва негативно влияние върху първородните деца“, каза професор Конгър.

Социологичното проучване обаче показва, че по-малките деца имат по-ниско самочувствие, тъй като по-големите получават повече внимание и по-специално отношение от родителите.