Появи се първото дете с трима родители

бебе сън приспиване

Заглавието може да звучи като сюжет на второразрядна фантастична комедия, но всъщност е напълно легитимна новина. Петмесечно бебе беше представено на света като първото дете с трима биологични родители, пише Idg.bg. Бебето е създадено с техника, която е легална само във Великобритания и позволява на родители с генетични заболявания да имат здрави деца. Постижението отбелязва бързото развитие на технологиите в тази област, заедно с други техники за генно модифициране, които в момента са в стадий на клинични тестове с хора.


Методът, използван в този случай, е малко по-различен от легализираната в UK техника. Вместо да оплождат яйцеклетките на майката и донора със сперматозоидите на бащата и след това да заменят ядрото на донора с това на майката, учените първо са заменили ядрата, след което са оплодили така получената яйцеклетка. Това е предотвратило унищожаването на два ембриона, каквото е било и желанието на двойката по религиозни причини.

Процедурата е била извършена в Мексико – били създадени пет ембриона, но само един се развил правилно и бил имплантиран в майката, която носи гени на заболяването на Лейг. Около една четвърт от нейните митохондии имат мутацията, която причинява заболяването и тя вече е загубила първите си две деца по тази причина.

Техниката с трима родители е забранена от 1990-а година, когато е прилагана за последен път, тъй като децата, родени от нея, развили генетични мутации впоследствие. Критиците се противопоставят на този метод, като изтъкват, че той е намеса в естествената еволюция и „игра на Господ“.

В този случай учените са използвали мъжки ембрион, за да избегнат предаване на ДНК от митохондиите на майката. Те тествали митохондриите на бебето и открили, че по-малко от 1% носят генетичната мутация. Екипът ще представи откритията си на Научния конгрес по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити през октомври. Учените смятат, че този успех ще ускори прогреса в тази сфера.