Предвижда се подоходният критерий за детските надбавки да стане 450 лв.

Повече семейства ще получават детски надбавки от 2018 година. Правителството планира да разшири подоходния критерий за получаване на помощта. Това посочи Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика и съветник по социалните въпроси в правителството, в ефира на bTV.

Средномесечният доход на член от семейството вече ще трябва да бъде до 450 лв., а не до 400 лв., както е сега. Промяната е свързана с ръста на минималната работна заплата. Това показват част от разчетите, които се правят преди обсъжданията на бюджета за следващата година.

В момента се подпомагат 600 хиляди деца, като добавката за едно дете е 37 лева, за две деца – 85 лева, за три – 130 лева.

На този етап се коментира, че добавката за едно дете ще се увеличи до 40 лева, за две – до 90 лева.

Икономистът Явор Алексиев посочи, че няма да се изненада разчетите да се окажат грешни, защото при последното вдигане на критерия повече хора са спрели да получават помощи.

„В момента икономиката работи добре и има излишък. Сега добавките ще се вдигнат с по 5 лв. за две деца, което няма да подобри нищо за тези деца. Това е най-неефективната програма у нас. Хората декларират по-ниски доходи, отколкото получават”, коментира той.

Според него е нужно да има повече контрол на това ходят ли децата на училище, което е част от критериите за изплащане на парите.

Източник: Investor.bg