Преглеждат безплатно за миома в болница „Шейново“

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи


В столичната АГ болница „Шейново“ ще се извършват безплатни профилактични прегледи на пациентки с диагноза „фиброма“. Според лекарите този проблем засяга 40% от жените у нас.

Прегледите са безплатни за желаещите и ще се извършват всеки работен ден от 9 до 13 ч. в кабинет №2 на първия етаж в болницата. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 02/ 9659 481.

Директорът на болницата д-р Румен Велев посочва пред БНР, че по-често се диагностицират млади жени, на възраст между 20 и 22 години, което е тревожно. „Нашата кампания има две основни цели. Едната цел е да диагностицираме и да консултираме пациентките, но другата ни цел е да ги обучаваме, да им обясняваме какво е това миомната болест, какви симптоми може да дава, до какви усложнения може да доведе, ползите и рисковете от различните методи на лечение“, каза д-р Велев.

Извършването на някаква терапевтична процедура или оперативна процедура трябва да бъде осъзнато от пациента и трябва да бъде негово информирано решение какъв метод ще избере за лечение. Маточните миоми са най-честите доброкачествени тумори при жените в активна репродуктивнавъзраст. Около 50% от тях протичат без оплаквания. Учените все още не могат да изяснят защо миомната болест се появява толкова често, тъй като редица фактори влияят. Счита се, че се смесват генетични, хормонални и фактори на околната среда.