При все повече деца антибиотиците не действат

Резистентността расте от 15 години насам, а родители често неволно бъркат дозата

Възпаление не средното ухо, сепсис, менингит – когато тези болести са предизвикани от бактерии, децата често се лекуват с антибиотици. Само че в момента въздействие имат едва под 50% от антибиотиците, става ясно от ново австралийско изследване, проведено от университета в Сидни.

Better Writer Ad

Причината: бактериите вече не реагират на антибиотика, станали са резистентни. А все още няма по-нови и ефикасни препарати. Това може да се окаже доста опасно – особено за кърмачетата и малките деца, чиято имунна система все още не е достатъчно развита и не може да се бори ефикасно срещу нахлуващите бактерии.

Когато се предписва антибиотик, важно е не само какъв вид точно, но и каква дозировка. На кърмачетата и на малките деца най-често се предписват антибиотични сиропи, защото за родителите е много по-лесно да пробутат лъжица сироп, отколкото хапче. И тъкмо тук работата с дозировката става проблематична.

„Родителите неволно могат да сбъркат дозировката на антибиотика. Установено е, че в половината случаи децата не получават дозата, която е предписана от лекаря“, твърди Йоханес Хюбнер от Германското общество по детски инфекциозни болести.

Хората често забравят, че антибиотиците помагат само срещу бактериална инфекция, но не и срещу вирусна. Ето защо е много важно да се постави правилната диагноза. Тя е първата важна стъпка към третирането на възпалението.

В момента особено драматично е положението в Югоизточна Азия и в Тихоокеанския регион. В Индонезия и на Филипините всекидневно умират хиляди деца, понеже антибиотиците не им действат.

„От една страна там невинаги разполагат с достъп до всички антибиотици, които се продават в Европа. Другото нещо е диагностиката. При нас вече най-последователно се идентифицира причинителят и се правят тестове за чувствителност към антибиотици. В резултат: ние винаги подбираме антибиотика с най-тесен спектър на действие“, обяснява Йоханес Хюбнер.

В световен мащаб резистентността към антибиотицитe расте поне от 15 години насам, обаче нови антибиотици не се разработват. „Разработването на антибиотици от дълго време е занемарено, понеже фармацевтичните фирми не печелят от това“, казва още Хюбнер.

Източник: Dw.com