Тревожна статистика: децата у нас палят първата си цигара още на 13

57 на сто от българските деца до 6-годишна възраст са изложени на пасивно пушене от страна на своите родители и близки

деца, пушене, цигари

Според данни от „Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора“ (GYTS) близо 1,3 милиарда активни пушачи по света – над 250 милиона са млади хора. Резултатите от GYTS за България показват, че около 60 процента от българските ученици са правили опити да пушат, като от тях 61 на сто са момичета и 56 на сто – момчета.

Тревожен е обаче процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст – 21,2 на сто (26,6 на сто момчета и 16,3 на сто момичета).

Според изследването първите опити на българските ученици да запалят първа цигара се ситуират около 13-годишна възраст. Редовни пушачи сред учениците са 28,2 процента (24,4 на сто момчета и 31,6 на сто момичета).

Според изчисления на СЗО расте и броят на децата-пасивни пушачи по света – над 700 хиляди при над 1 милиард активни пушачи. Данните на „Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора“ за България показват, че на пасивно пушене у дома си са изложени около 72 процента от 13-15 годишните деца у нас.

Около 57 на сто от българските деца до 6-годишна възраст също са изложени на пасивно пушене от страна на своите родители и близки. Близо 45 на сто от бащите и 39 на сто от майките у нас подлагат децата си на риск от пасивно пушене.

Установената за последното десетилетие тенденция за съжителство на българските деца с цигарен дим е свързана с динамиката на консумацията на тютюневи изделия у нас, сочат още данните на GYTS.

Цигарите са водеща причина за смъртност в световен мащаб

В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните и водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват, сочат данни на СЗО. Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

Последните изследвания документират и значим здравен риск вследствие пасивното излагане на тютюнев дим.

По данни на СЗО всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Около 1 от 8 смъртни случаи сред населението над 30-годишна възраст се дължи на тютюнопушенето. До 2030 г. смъртността се очаква да достигне до 8 милиона годишно.

Ако подобни тенденции се запазят, през 21 век тютюнопушенето ще е причина за смърт на около 1 милиард души. Смята се, че повече от 80 процента от тези смъртни случаи ще са в страните с ниски и средни доходи. Много от бъдещите жертви на тютюнопушенето днес са деца и ако се обърне това в цифри – за 30 години 250 милиона, сега живи и здрави деца и юноши – ще бъдат убити преждевременно от тютюна.

Въпреки доказания здравен риск и повишената осведоменост на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на тютюневи изделия остава все още широко разпространена. По данни на СЗО общият брой на пушачите в света е 1,3 млрд., от тях 250 млн. са лица на възраст под 18 години. СЗО всяка година отбелязва Световния ден без цигарен дим, който по традиция е в края на месец май.

Източник: БТА