С 25% са се увеличили случаите на деца – жертви на домашно насилие, през 2020 г.

\

Сигналите за насилие над деца у дома през 2020 г. са се повишили с над 20% в сравнение с 2019 г., а регистрираните случаи на домашно насилие над деца – с 25%. Данните са от мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“ на Националната мрежа за децата, посочи пред „Дневник“ психологът от неправителствена организация Мариана Писарска.

Тя напомни за денонощната телефонна линия 116 111, специализирана за деца, които са жертви на насилие. Данните от линията за 2020 г. сочат, че семейството е мястото, където децата са насилвани най-много – 560 сигнала. Регистрираните в МВР случи са 1802, но много случаи на насилие на деца в домашна среда остават анонимни. Големият проблем по думите на Писарска е липсата на единна информационна система за регистриране на случаите на насилие над деца, незабавният обмен на данни и координираните действия между различните отговорни институции.

„В същото време професионалистите и социалните услуги, ангажирани с интервенцията и подкрепата на деца, преживели насилие, бяха сериозно затруднени в контекста на пандемията, но и на продължаващата пропаганда и дезинформация по отношение на закрилата на детето, активно провеждана от 2019 г. с подкрепата на редица псевдопатриотични формации“, заяви тя.

Мариана Писарска напомни, че за насилие в интернет може да се подаде сигнал на safenet.bg. Тя подчерта, че за съжаление обаче в България този въпрос не е достатъчно и адекватно обсъждан.

Източник: Dnevnik.bg

Коментарите са изключени.