Създадоха „умен“ биберон, проследяващ нивата на глюкоза при новородени

биберон залъгалка, бебе, плач, списание родител, родител.бг, roditel.bg, дете, родители

Американски учени създадоха „умен“ биберон, който с помощта на биосензори измерва в реално време нивата на глюкозата в слюнката на новородени. Устройството за измерване на кръвната захар е разработено от екип, ръководен от проф. Джоузеф Ванг от Калифорнийския университет в Сан Диего и проф. Алберто Ескарпа от Университета в Алкала де Енарес, Испания.

До този момент има разработени единствено преносими биосензори, които се вграждат в дрехите или се прикрепят към кожата. Освен че тези устройства могат да причинят дискомфорт на бебетата, те измерват само физически показатели, като сърдечна честота или честота на дишане, но не и нивата на кръвна захар.

Иновативното устройство е изключително опростено. Когато бебетата използват биберона, движенията изпомпват слюнка към тесен канал, разположен в средата на устройството. По този начин течността се озовава в специална камера в основата на биберона, където ензим, прикрепен към електродна лента, преобразува наличната глюкоза в слюнката на бебето в слаб електрически сигнал.

Сигналът се препраща към мобилен телефон. Чрез помощта на специално разработено приложение се определят нивата на кръвната захар въз основа на силата на получения сигнал.

Въпреки че устройството все още не е изпробвано върху бебета, при тестването му върху възрастни доброволци, диагностицирани с диабет тип 1, биберонът изчислява с точност променящите се нива на кръвната захар.

Предстои биберонът да бъде изпробван в най-скоро време и върху новородени. Новото устройство може да помогне за поставянето на точна диагноза и лечението на диабет при най-малките пациенти, категорични са изследователите.

Източник: media.framar.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.