Ще изключват от училище за неприлична снимка във Фейсбук

деца фейсбук

Неприлична снимка или клипче на съученик или учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване. Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни, пише „Монитор“. Така например в 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ има вече двама ученици, които са били изключени заради крайно неприличното си поведение във Фейсбук, накърняващо достойнството на ученичка и преподавателка. Миналата година момче направило колаж на една своя съученичка като сложило лицето й върху голо чуждо тяло, след което качило снимката във Фейсбук, разказа директорът на 51-во СОУ Асен Александров.

В правилника на 20-о СОУ също е записано, че ученикът няма право да публикува в електронните медии снимки и информация за съученици и учители без тяхното разрешение, както и снимки и информация за себе си без разрешението на родителите си.

В училищните правилници масово са записани и дейности в полза на училището. За провинилите се ученици са предвидени наказания като чистене на чинове и стени, боядисване на пейки, ринене на сняг, обиране на шумата от двора, подреждане на книгите в библиотеката, помагане в учебния процес на по-малките деца в занималнята и др. Подобни наказания се прилагат например, ако ученик е бил хванат да пуши или си е позволил три пъти да ползва GSM по време на час.

Източник: БЛИЦ