Швеция връща хартиените учебници след години обучение на таблети

швеция учебници хартиени

Швеция отдавна е смятана за модел за подражание в областта на цифровото обучение. В резултат на това днес много ученици вече не знаят как изглеждат печатните учебници и как да учат с тях, съобщи Нова телевизия.

Сега шведският министър Лота Едхолм на образованието призовава за връщането на истинските книги в класните стаи. Според нея уроците, които се водят само с цифрови технологии, водят до по-слаби резултати.

Екип на „Дойче веле” посещава училище в южния шведски град Сьобо. Пред камерите четвъртокласници получават първите си книжни учебници. Досега те са работили почти изцяло с лаптопи по математика. Не им отнема много време да забележат разликите. Споделят, че в хартиените помагала има повече описания, но пък компютърът можел да чете задачите на глас. Децата признават, че ще им е трудно да свикнат и с писането на всичко на ръка.

Само преди пет години Министерството на образованието издаде национални насоки, в които се препоръчва използването на цифрови учебници. Сега обаче и учителите забелязват отрицателния ефект от изцяло дигиталните уроци: децата четат по-бавно, имат по-беден речник и разбират по-трудно всичко прочетено.

Министърът на образованието иска и да предотврати това децата да са „залепени” за екраните от ранна възраст.