Смъртността на новородени у нас е двойно по-висока от средната за ЕС

дете родител ръце

В България бебетата, които загиват около раждането и до месец след него, са два пъти повече на брой родени деца, от средното за Европейския съюз. Вие трябва да потърсите причините за това, коментира Марви Олинен, президент на Европейската акушерска асоциация и професор в Кралския колеж по акушерство във Великобритания, съобщава БНР.

Тя е един от над 50-те делегати от Европа и света в Международната акушерска конференция, която започва тази вечер в София. Събитието се организира от Алианса на българските акушерки, а във фокуса на дискусиите ще бъдат проблемите около въвеждането на акушерски модел на грижа за бременните и раждащи жени у нас. „Няма смисъл от данните и статистиката, ако няма анализ, защо цифрите са толкова високи, защото не е само един фактор. Трябва да се проследи , дали има разлики в процентите, съответно в качеството на грижа в различните региони. Има ли значение от какъв специалист се оказва тази грижа, или факторите са външни – например, имате висок процент преждевременни раждания“, каза Олинен.

Една от причините за преждевременно раждане е тютюнопушенето, а тук има много млади момичета и жени, които пушат, констатира професорът от Кралския колеж. Причината за това също може да бъде, че бъдещата майка е под стрес или, че се храни неправилно. Така че – цифрите не са всичко. По-важно е да изследвате какво води до тях.