„Софиямед“ може да останe без лиценз по неонатология

неонатология

Болница „Софиямед“, в която акушерка преби новородено, може да остане без лиценз по неонатология. Решението ще бъде взето след предстояща проверка на РЗИ за прилагане на медицинските стандарти в отделението за бебета. Това обяви здравният министър Петър Москов по бТВ.


В клиниката е имало сериозни нарушения на трудовото законодателство. Уведомихме министър Ивайло Калфин, ще се извърши проверка и от неговото ведомство, обясни Москов.  Той бе категоричен, че „Софиямед“ не е привилигирована болница.

Ще се срещна със собственика на болницата, за да видя какви мерки ще предприеме той, защото това е частна клиника, заяви още Москов.

Инцидентът с пребитото бебе се използва, за да се компрометира и демонизира в медийното и общественото пространство болница, в която работят доказани специалисти и всеки ден се спасяват животи, oбявиха в становище от болница „Софиямед“.

Становището е по повод предварителния доклад на Агенция „Меидицински одит“, според който акушерката Емилия Ковачева е работила по 24 часа без почивка в Отделението по неонатология, има и сериозни нарушения в лечението на новороденото – 12 часа не е обърнато внимание на тежкото му състояние.

Според „Софиямед“ част от изнесените данни от Агенцията не отговарят на истината.

Оттам уверяват, че акушерката е имала само две 24-часови смени през април. Освен това те са категорични, че за проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените функции на бебето са извършени необходимите действия.

Ето и становището на болницата:

СТАНОВИЩЕ

Във връзка с изнесена информация от предварителен доклад на агенция „Медицински одит” и констатираните от него нарушения ръководството на УМБАЛ „Софиямед” заявява следното:

Ужасният инцидент с новородено, шокира целия екип на лечебното заведение и обществеността. За съжаление поводът се използва за компрометиране и демонизиране в медийното и обществено пространство на болница, в която работят доказали се специалисти, които ежедневно се борят за живота и здравето на хората.

Поради появилата се в медиите информация от доклада на агенция „Медицински одит” искаме да дадем яснота относно предприетите действия за стабилизиране състоянието на пострадалото дете в УМБАЛ „Софиямед“ .

На 18-ти април 2015г. сутринта дежурният в отделението екип установява, че детето е неспокойно, с по-изразена жълтеница и температура. Само по себе си това не е необичайно състояние- някои деца прекарват по-лека, а други по-тежка физиологична жълтеница. По този повод са назначени кръвни изследвания, резултатите от които показват завишени стойности на билирубина в кръвта, /пигмент, който оцветява кожата и очите в жълто/, и анемичен синдром . На базата на тези изследвания се преценява, че е необходимо кръвопреливане и процедурата е задействана – искане на кръв, доставка на цялостна кръв и предварителни тестове за съвместимост. В 14:00ч. след дадено съгласие от страна на майката кръвопреливането е започнато и приключва в 18:30ч. без проблеми.

Независимо от него състоянието на детето не се подобрява -става по-отпуснато, стене и в късния следобяд се появява подкожен ливиден оток на главата. Никой към този момент не е допускал причината за влошаване, така че реанимационните действия са насочени към борба с анемията, а не с травма. Отокът на главата обезпокоява дежурния лекар и той търси неонатолог от отделение с по-високо ниво на компетентност, в случаят болница Токуда. След разговори между лекарите в двете болници детето е преведено за реанимация, диагностично уточняване и терапия на неясно възникнало влошаване на състоянието. При разговор между лекарите е уточнено, че допълнителни параклинични и инструментални изследвания ще бъдат направени на място в болница „Токуда” – според динамиката, състоянието и новопоявили се симптоми. Детето е преведено в 19.30 часа на 18.04. 2015г.
Уточняваме, че всяко състояние се преценява прецизно и се проследява в динамика. На prima vista диагноза не се поставя! Както е известно – и от болницата, в която е преведено детето съобщават четири дни по-късно за оказано насилие с неизвестен извършител.

Твърденията, че детето не е прегледано и проследено в УМБАЛ „Софиямед” не отговарят на истината. За проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените му функции са извършени необходимите лечебни действия!

Надяваме се, че предоставената информация по възникналия въпрос ще даде яснота. Покрай войната, която се води срещу УМБАЛ „Софиямед” се забравя, че в дъното на скандала е едно жестоко пострадало малко дете.

Ръководството на УМБАЛ „Софиямед” се извинява на родителите, които независимо от техните желания,са длъжни да понасят всичко това отново и отново.

Относно изнесената информация за изработените часове по граждански договор на акушерката Емилия Ковачева ръководството на УМБАЛ „Софиямед” заявява, че от началото на годината -2015г. тя действително е положила 240 часа допълнителен труд – за четири месеца.

Конкретно за месец април обаче – тя е положила 2 дежурства по 24 часа от началото на месеца, а от 10 до 15 април 2015г. е имала 5 свободни дни! Ужасният инцидент се случва на 17/18.04. 2015 година.

Относно камерите, поставени в лечебното заведение постъпиха различни забележки – от „защо не се гледат непрекъснато” до „защо са поставени и дали не се нарушават правата на пациентите”. Заявяваме, че благодарение на камерите стана възможно да открием извършителя, а относно нарушените права на пациенти – на различни места в болница има стикери, които дават информация за наличните камери.

Във връзка с обвиненията, че укриваме факти заявяваме, че с цел да не се възпрепятства работата на компетентните органи всеки от нас е подписал декларация да не изнася информация. Затова сме умерени в изказванията и медийните си изяви!