Стара хартия срещу нова книга по случай началото на учебната година

книжно изложение варна

На 13 септември от 10:30 ч. пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37 за трети пореден път ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“.

В навечерието на първия учебен ден под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането  ̶  как да пазят природата, да събират разделно отпадъците, като междувременно сами да си изберат книжки.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника.

Събитието ще продължи през целия ден със забавления за малки и големи.

В програмата са включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките – София, много музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади.

Предвидена е и целодневна екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. В следобедните часове за настроението ще се погрижат детските вокални групи „Мики Маус“ и „Врабчета“. В музикалната програма са включени още много изпълнения на танцов и спортен клуб „Супер форма“.

Традиционно и тази година „Забавното лятно четене“ ще обяви резултатите от петата си национална кампания и ще връчи награди в категориите „Най-четящото дете за 2015“, „Най-четящ град“, „Най-четящо училище“, „Млад читател“ и специалния приз „Най-активен читател“ за детето, прочело най-много книги от началото на проекта.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Над 4200 деца се включиха в двете издания на инициативата през 2013 и 2014 г.

Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 24 тона хартия и получиха 4200 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 300 дървета.

През 2015 г. акцията се провежда за първи път в три града – Пловдив (5 септември), Русе (12 септември) и София (13 септември).

Отношението към книгите и природата в едно общество е израз на неговото развитие и самосъзнание.

Жителите на три града в България тази година имат възможност да покажат своята съпричастност и разбиране на проблема с опазването на околната среда и възпитаването на вкус и любов към четенето, тъй като осъзнатият им избор в тези две посоки е основата, върху която ще се осъществи бъдещето на децата им.

И колкото по-начетени и ерудирани са те, толкова повече шансове и възможности ще имат, а колкото по-отговорно се отнасят към природата, толкова по-здрави ще бъдат.

Източник: Vesti.bg

Comments are closed.