Статистика: Българите напускат дома на родителите си чак след 30-годишна възраст

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст – 30,3 години. Това сочат новите данни на Евростат за 2021 г. Младежите най-рано напуснат дома на родителите в Швеция – едва на 19 години. Средно за ЕС тази възраст е 26,5 години.

Освен нашата страна, сред рекордьорите по напускане на родителското домакинство на младите хора след 30-годишна възраст са Гърция – 30,7 години, Португалия – 33,6 години, Словакия – 30,9 години и Хърватия – 33,3 години.

Данните сочат, че младите хора в повечето северни и западни страни напускат дома на родителите си в средата на 20-те си години. Докато в южните и източните това се случва в края на 20-те и началото на 30-те им години.

В България се отчита и разлика от близо три години и половина във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство, съответно 32 и 28 години и половина.

В страни като Швеция и Дания тази разлика е под половин година. Мъжете напускат родителския дом след 30-годишна възраст в общо 11 страни членки (Хърватия, Португалия, Словакия, България,
Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша). Докато това се отнася за жените само в две държави (Португалия и Хърватия).

Източник: btvnovinite.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.