Творчески игри за деца: Как да си направим пролетни картички

Ако децата бяха на училище в този период, то със сигурност часовете по изобразително изкуство щяха да бъдат посветени на пролетта и Великден.
Ето три идеи как да си направите картички – лалета, калинка и гербери. Те са лесни за изпълнение и в същото време ще внесат настроение в празничните дни.

Техниката е апликация и рисуване.

Необходимите материали са:

бял картон (за основа), филц в различни цветове (можете да замените филца с цветен картон), молив, черен маркер, ножици, лепило, зелена акрилна боя, четка.

Стъпки за изработване:

 1. Бял картон формат А5 (това е половината на лист А4) – Прегънете го по средата на тясната страна. Получавате основата на картичките.

 1. За лалетата:

 • От филца или цветния картон изрежете ожали с формата на яйце с различни размери. За да оформите листенцата на лалето на върха на овала изпишете буквата „М” и я изрежете.

 1. За калинката:
 • От парченце черен филц или картон изрежете тесен и висок трапец. Широкият край оформете дъгообразно, а тесният като полукръг. Това е тялото на калинката.
 • От червеният цвят изрежете кръг, който да е съразмерен с тялото. Отбележете средата на кръга и изрежете триъгълник, така че да се оформят крилцата. Точките можете да нарисувате с черен маркер.

 1. За герберите:
 • Изрежете кръгчета с различни размери, които да Ви послужат за тичинки на цветето.
 • За листенцата на цветята изрежете повече на брой листенца с формата на капчици.

 1. Вземете основите на картичките и върху всяка подредете елементите на цветята и калинката и ги залепете, както е показано на снимката.

 1. За да завършите картичките нарисувайте с молив листенцата на цветята и тревата на калинката и ги оцветете със зелена боя.

*Ако решите можете да направите тези апликации и в по-голям формат и те да станат картини, които да украсят дома Ви!

Автор: Даниела Сеферинкина

Даниела Сеферинкина е художник и преподавател по рисуване и приложни изкуства. Повече от 7 години тя работи с деца в предучилищна и начална училищна възраст и ги учи да изразяват себе си чрез изкуството. Извън училище Даниела е художник на свободна практика и автор на картички, илюстрации по текстове на книги, покани и други артикули. Повече за нея и работата й можете да видите на Cartolina: https://www.facebook.com/cartolina.cartolina/

Вижте още:

Творчески игри за деца: Как да си направим великденска апликация в 5 стъпки

Идеи за творчески игри с пластилин