Учени: „Спазвайте тези две правила, ако искате да избегнете рака на гърдата“

рак на гърдата, безплатни прегледи, Списание РОДИТЕЛ, Родител.бг, roditel.bg

Има ли как да се предпазим от рак на гърдата? Превантивните мерки са много – като здравословно хранене, спорт, а фактори като генетична предразположеност също имат значение.

Според австралийски учени, които наскоро публикуваха своето проучване, първите две неща, на които следва да обърнем внимание, ако искаме да се предпазим от рак на гърдата, са две: наднорменото тегло и алкохола.

Ето защо, най-добрата профилактика е да се поддържа нормално тегло и да се спре алкохолът, пише сайтът Медикъл експрес, цитирана от БТА.

Специалистите провели поредица от изследвания и след анализа на резултатите установили, че около 30 хиляди случая на рак на млечната жлеза могат да бъдат предотвратени през първите години. При едно условие – пациентките да се откажат от алкохола и да поддържат нормално тегло.

По думите на д-р Маарит Лаакосен при сегашните нива на затлъстяване в близките десет години се очакват 17 500 случая на рак на гърдата. Рискът от опасното заболяване силно нараства, ако на ден се изпива дори само и една алкохолна напитка. За сметка на алкохола ще бъдат развити 11 600 случая на рак на гърдата, които могат да бъдат предотвратени.