Ученици смениха скъпите рокли и костюми за бала с тениски

Зрелостниците се включват в благотворителната кампания "Панаир на добрината"

тениски бал, Родител.бг

Абитуриентите от 25 училища в страната ще сменят роклите и костюмите на изпращанията си с бели тениски. Зрелостниците се включват в благотворителната кампания „Панаир на добрината“, която се провежда за втора година. Вместо да дават пари за скъпи дрехи, те ще дарят определени суми на болните от муковисцидоза в България, пише в. „Телеграф“.

Днес ще стане ясно каква сума са събрали абитуриентите. Освен организаторите от Втора английска гимназия в София, тази година в инициативата се включиха училища като Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства във Варна, езиковите гимназии „Иван Вазов“ и „Екзарх Йосиф“ в Пловдив и Враца, Финансово-стопанската гимназия в Монтана и др.

Муковисцидозата е най-честото наследствено, живото-скъсяващо състояние в европейската популация, което афектира както върху деца, така и върху възрастни. То е резултат от мутация в ген (CFTR), който регулира трансмембранната проводимост и йонния транспорт в епителната повърхност на редица органи и системи в организма.

Най-често и силно засегнати са дихателните пътища, панкреатичните канали, чревния тракт, жлъчните пътища, потните канали и др. Тяхната функция се ограничава от образуването и задържането на гъст, жилав секрет, чието отстраняване е трудно, а понякога и невъзможно. Ограничаването на работата на тези органи и системи води до прогресиране на болестта и значително намаляване на качеството на живот – особено с напредване на възрастта.

По международни данни настоящата прогнозна възраст на оцеляване на индивидите болни от Муковисцидоза е над 40 години. За съжаление, в България средната продължителност на живота на болните от Муковисцидоза е ранна ученическа възраст -12-13 години.