Учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено ако поне половината паралелка се тества

деца маски в училище

\

Минималният праг за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище е поне половината от децата в паралелката да бъдат тествани. Така, ако повече от 50% от родителите откажат децата им да бъдат тествани, то тогава те, заедно със съучениците си, ще продължат обучението си онлайн. Това се разбра от извънреден брифинг на образователния министър Николай Денков след извънредно заседание с отрасловия съвет.

От думите му обаче не се разбра дали това правило ще важи за всяка паралелка отделно или ще се изчислява средното ниво на съгласие сред родителите за цялото училище

Денков подчерта, че най-малките ученици ще могат да се върнат в класните стаи чрез тестове, ако стойностите на заразените с коронавирус в съответната област надхвърлят 500 на 100 хил. Той уточни, че връщането към присъствено обучение на децата от 1 до 4 клас ще може да стане на 10 ноември. По-рано през деня в интервю за „Дневник“ здравният министър Стойчо Кацаров посочи 8 ноември като дата за връщането на най-малките в училище, като дори излезе и негова заповед, в която беше посочена тази дата.

Образователният министър обаче обясни, че чисто организационно 10 ноември е най-ранната дата, на която това може да стане. Така най-вероятно Кацаров ще трябва да пусне нова заповед с обновената дата. Причината за забавянето с два дни е зависимостта от фирмите, които трябва да доставят нужните тестове. „Ако най-късно в понеделник (8 ноември) бъдат доставени, на нас ни трябва време да ги разпределим по училищата и всичко да е готово за сряда (10 ноември)“, каза Денков.

Тестовете ще се правят в класните стаи всеки понеделник и четвъртък. В началото на деня ще се отделят 30 минути за взимане на пробите. За да се компенсира загубеното време, ще могат да се намаляват часовете или междучасията, като това решение ще се взима от директора на училището.

Тестването на учениците няма да се прави само от учителите. В него ще могат да се включат още родители, мед специалисти, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. За целта те ще трябва да имат валиден COVID сертификат или да си правят два пъти седмично тестове. Осигурени са безплатни антигенни тестове за всички, които нямат сертификат. За този персонал ще има и допълнително възнаграждение за последните два месеца от годината. Все още обаче не е уточнена сумата.

За учениците, чиито родители не желаят те да бъдат тествани, обучението ще е синхронно или асинхронно, като това зависи от възможностите на училището. Децата със специални образователни потребности ще могат да бъдат тествани вкъщи от родителите си.

От обясненията на министъра се разбра, че при положителна проба на някой ученик той няма да бъде вкарван в здравните регистри, тъй като „тестът е за вход в училище“. Все пак ще бъде информиран личният лекар на детето, но Денков не уточни дали той е длъжен да подаде информация до регистрите.

Източник: Dnevnik.bg

Коментарите са изключени.