Удължават ваканцията на всички ученици в цялата страна

prazna-klasna-staya-uchenitsi-uchilishte

Коледната ваканция за учениците в цялата страна е удължена до петък 6 януари включително, съобщиха от образователното министерство. Това стана със заповед на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева.

Причините за удължаването на срока са масовото разпространение на грип из цялата страна и очакваните смразяващо ниски температури през идните дни, пише news.bg. Освен това и според експерти, събирането на много деца накуп предизвиква по-бързото разпространение на болестта, която се предава от обикновена кихавица или при контакт.

Учениците от всички училища трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари 2017 г.

Близо месец по-ранното започване на грипната епидемия, означава и по-ранното й преминаване с близо месец. Това обяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, до края на месеца се очаква почти цялата страна да е минала през пика на епидемията и след това да започне спад.

За човек в добра форма не е необходима медицинска намеса. При децата и възрастните хора обаче още преди възникването на заболяването, препоръчахме ограничаване на контактите, напомни д-р Кунчев. Ако все пак възникне заболяване, преценката на лекаря е важна, тъй като при възрастните се обострят и други хронични заболявания.