Въшките – как да ги премахнем и как да предпазим детето

С идването на началото на учебната година, отново на дневен ред са малката-голяма напаст – въшките. През последните две години този проблем придоби сериозни мащаби и все повече деца, посещаващи ясла, градина или училище, стават жертви на малките нашественици. Как да се справим и какви методи можем да използваме за премахване на въшки и гниди, както и за превенция от повторно прихващане? Ето някои полезни съвети:

 Как да разберем дали детето има въшки или гниди?

Вгледайте се внимателно в основата на косата към корена и търсете кафеникави или бели малки точици, които са силно закрепени за косъма. Бистрите и бели точици индикират празно яйце – това означава, че гнидата вече се е излюпила и се е превърнала във въшка. Кафеникавите такива тепърва предстоят да се излюпят.

Друг начин за „проверка“ за въшки е сресването на косата със ситен гребен, като започнете от самия корен. Важно е косата да е суха. Можете да решите върху бял чаршаф, така ще имате по-добра видимост.

Как да се справим, ако детето е прихванало въшки?

Преди години единственият начин да се справим с малките нашественици беше бабината рецепта от гас, мас и оцет. Бъдете внимателни обаче с тази рецепта при малки деца – тя съвсем не е безобидна. Твърде дългото вдишване на газта, особено в затворено помещение, може да предизвика дихателни проблеми, главоболие, гадене и повръщане. За щастие днес вече са налице доста по-удобни и щадящи продукти под формата на шампоани, спрейове или лосиони.

Не забравяйте, че за детето прихващането на въшки може да бъде стресиращо, ето защо начинът, по който ще подходите към проблема не е без значение. Едно просто и бързо измиване със шампоан против въшки е добър подход. Не превръщайте проблема в основна тема на разговор, вместо това – разкажете как и на вас се е случвало като дете да станете жертва на въшките.

Повторете процедурата

За по-голяма сигурност намажете детето със спрей или шампоан срещу въшки 7-8 дни след първата процедура, за да сте сигурни, че сте се справили с проблема. Трябва да срешите косата върху бял чаршаф, за да видите дали ще паднат новоизлюпени. Използвайте гъст гребен и решете продължително.

След като са се излюпили, малките въшки стават способни да снасят яйца след около две седмици. Това е достатъчно време да се отървете от тях, ако приложите повторна процедура по отстраняване на въшките.

Не забравяйте превенцията

Ако детето ви посещава ясла, градина или училище, където има повишен риск от разпространение на въшки или пък сте разбрали, че някое негово приятелче има подобен проблем, не чакайте, за да видите индикации за почесвания и дискомфорт. Вместо това, веднага намажете детето с лосион или спрей за предпазване от въшки и проверете неговата косичка чрез споменатата по-горе процедура. Добре е и самите вие да направите същото, тъй като в много случаи останалите членове на семейството също стават обект на малките нашественици, особено мама и нейната дълга коса.

 

Добре е да знаем:

  • Повечето хора погрешно смятат, че бистрата малка точица, прикрепена за косъма, е гнида, от която може да се излюпи въшката. Всъщност това е празно яйце, което или не се е развило, или вече се е излюпило. Гнидите, които са потенциална заплаха, са кафеникави и доста трудно се забелязват, тъй като се сливат с косъма.
  • Въшките предпочитат най-топлите места върху човешката глава, например областта зад ушите или тила.
  • Не всеки сърбеж означава наличие на въшки. Понякога той може да се дължи на кожни проблеми или пърхот.
  • Отрязването на косата не е гаранция, че сте решили проблема. Дори и на много къса коса, малките гадинки намират своето убежище. За да сте сигурни, че са отстранени, използвайте посочените по-горе методи.
  • Въшките могат да оцелеят до два дни извън косата, след което умират.
  • Къпането и миенето на косата не отстранява въшките. Те могат да преживеят измиването на косата, като се захванат здраво за косата и затворят отворите по дължината на тялото си, през които дишат.
  • Мит е, че въшките ходят по немити коси и хора с лоша хигиена. Дори напротив – тези нашественици предпочитат чиста и здрава коса, така че дори и да миете косата си всеки ден, това не е гаранция, че ще ви подминат.

 

 

Comments are closed.