Все повече деца страдат от късогледство

Your image description

Над 3700 деца са преминали през скрининговата програма за очни прегледи на Столичната община и Българско дружество по детска офталмология и невроофталмология. Сред прегледани 40 на сто от първокласниците в София се установява увеличаване на случаите и на степента на късогледство, обясни офталмологът от Александровска болница проф. Александър Оскар.

При близо 23 на сто от децата е установен проблем, който създава необходимост от допълнителни изследвания и децата са били насочени към специалист. За 35 на сто от прегледаните деца това е била първа офталмологична консултация. При 636 деца лекарите са констатирали рефракционни аномалии, като това е най-често срещаното нарушение на зрението. Пари са осигурени за всички деца, но са прегледани само тези, за които е имало съгласие от родителите.

„Няма по-важно от здравето, особено, от здравето на децата и навременното диагностициране на здравен проблем е особено важно за по-нататъшното лечение“, каза Фандъкова.

Проф. Оскар предупреди, че се установява пряка връзка между осветеността на стаята и развитие на късогледството. Не се препоръчва и гледане отблизо – на по-малко от 35 см на телефонните екрани. Гледането на екрани от по-малко разстояние е мощен стимул за развитие на късогледство.

Какви са признаците, че детето ви може да има проблем със зрението, вижте ТУК.

Коментарите са изключени.