Все повече родители – със спрени детски заради отказ да ваксинират детето си

ваксина бебе

Бум на семействата, останали без детски надбавки, защото не са ваксинирали детето си със задължителните ваксини. Средно по 760 хлапета са останали без помощта в периода януари – март 2016 г. „За сравнение през същия период на миналата година са били 78 деца средномесечно”, обясниха пред „Монитор” от Агенцията за социално подпомагане.

Според личните лекари това са основно деца от малцинствените групи, а и от семейства, които са против задължителните ваксини. „Основно това са родители, които четат в интернет истории за това как ваксините отключвали аутизъм обясни д-р Красимира Стоева. Сред тях е и Мария Иванова, която твърди, че след поставена ваксина на сина й той спрял да говори.

„След изследвания при холистичен лекар за наличие на тежки метали му беше поставена диагноза живачна интоксикация. Няма да ваксинирам повече децата си”, категорична е софиянката.От години родителски организации настояват да отпадне задължението им да представят бележка за имунизация при отпускане на надбавки. Това е въпрос на избор. Аз като родител не искам да подлагам детето си на риск и в замяна на това получавам санкция”, недоволства Мария.

Според Закона за семейни помощи за деца санкцията за родителите, които не ваксинират децата си, е същата като тази за семействата, които не пращат хлапетата на училище. „И двете неща са задължителни, съответно и санкцията трябва да е еднаква”, обясниха от социалното министерство.

През първите три месеца на година 493 хлапета средно на месец също са останали без детски надбавки, защото не са посещавали задължителната предучилищна група. В сравнение със първото тримесечие на миналата година броят им намалява, отчитат от АСП.„През януари – март 2015 г. са били преустановени месечните семейни помощи на близо 660 деца”, обясниха от агенцията.

Намаляват и санкционираните родители, които не пращат децата си на училище. Всеки месец по 5111 хлапета между 7 г. и 8 г. са оставали без финансова подкрепа от държавата, защото имат над 5 неизвинени отсъствия от час. За сравнение през първото тримесечие на миналата година броят им е бил с над 1000 повече.

Comments are closed.