„Замръзналото езеро“ – откъс от новата детска книга на Иво Сиромахов „Mалки приказки“

Малки приказки Иво Сиромахов

ЗАМРЪЗНАЛОТО ЕЗЕРО

(от книгата „Малки Приказки“ на Иво Сиромахов, издателство Ciela)

В Заешката долина има едно малко езеро. През лятото там плуват пъстърви и щуки, а горските джуджета си правят плаж и скачат във водата от една издадена скала.

Но последната зима беше много студена и езерото се покри с дебел лед.

Животните решиха да си направят цирк върху леда.

Язовецът им изработи кънки от буково дърво. Джуджетата сковаха пейки за публика­та, свраката разгласи из цялата гора, че дове­чера ще има цирк, а лисицата обеща да направи чай за всички артисти, за да се сгреят, преди да излязат на цирковата арена.

Щом слънцето се скри, публиката започ­на да пристига край езерото. Само за няколко минути всички места бяха заети. Луната изгря, освети замръзналото езеро и кълвачът, облечен във фрак, с червена папийонка, обяви, че пред­ставлението започва.

Първи на арената излязоха сърничките и таралежите. Таралежите свиреха на цигулки, а сърничките играха балет.

След тях бяха зайците акробати. Те изпъл-ниха изключително опасни скокове и салта и цялата публика стана на крака, за да им ръко­пляска.

Представлението продължи с хокеен мач между вълците и мечките. Мачът беше много оспорван, но завърши без победител. При ре­зултат 5:5 шайбата изхвърча в гората и не мо­жаха да я намерят.

Кълвачът обяви 15 минути антракт.

През антракта зрителите си купиха от чая на лисицата и ядоха захарен памук, приготвен от костенурката.

Втората част започна с фокусите на мечо­ка. Той показа няколко фокуса с карти, след ко­ето извади от цилиндъра си два бели гълъба. Кълвачът го попита как се правят тия неща, но мечокът отговори, че истинският илюзионист никога не издава тайната на фокусите си.

На арената излезе еленът. На рогата му беше закачен горящ обръч. Еленът тропна с тежки­те си копита и проби две дупки в леда. Застана между тях, подсвирна и от едната дупка изско­чи голяма щука, мина през горящия обръч и се шмугна през другата дупка обратно в езерото.

Имаше, разбира се, и клоуни. Две джуджета правеха смешни физиономии и бърбореха на неразбираем език.

След края на представлението всички арти­сти излязоха на арената и направиха общ танц върху леда. Мечокът, без да иска, цопна в една от дупките, които беше направил еленът, и се заклещи. Другите животни му помогнаха да из­лезе, а той каза, че не бил паднал случайно, ами това било нов фокус, който показвал за пръв път.

Дълго време след това всички в гората гово­реха за това представление.

Сега чакат зимата и се надяват езерото от­ново да замръзне, за да си направят пак цирк.