Започна световната седмица на кърменето

кърмене, полза, бебе, дете, списание родител. родител.бг

От 1 до 7 август ще се проведе Световната седмица на кърменето. Ранният контакт се препоръчва от множество международни експерти и организации, занимаващи се проблемите на майчиното и детско здраве. Веднага след раждането той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.


Според данни на УНИЦЕФ и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в световен мащаб 77 милиона новородени не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимия контакт „кожа до кожа“, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт.

Забавянето на кърменето само с няколко часа след раждане повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. А забавянето с 24 часа повишава този риск до 80%, твърдят експертите.

 

Ето и част от ползите свързани с осигуряването на контакт „кожа до кожа“ между майката и новороденото:

 

  • гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото – стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
  • осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
  • изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
  • улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
  • профилактира следродилната депресия на майката.