Жена присвои над 10 000 лв. от каузи за болни деца

измама благотворителност

Над 10000 лева, събирани за деца с увреждания и за животоспасяващи операции, не са стигнали до семействата в нужда. За това сигнализираха потърпевши. Оказва се, че за да се събират повече пари, са замесени и имената на известни личности.


Във Фейсбук групата „Подарявам, давам от сърце” членуват  около 7000 души. Всеки от тях продава своя вещ на търг. Събраните средства отиват за предварително обявени благотворителни каузи, като повечето са за деца с увреждания. Парите се превеждат по сметка на администратора на групата Златка Рангелова. Надеждите за помощ на десетки родители обаче остават попарени. Една от излъганите майки още чака своите 1000 лв.  „Тези пари щяха да отидат за лечение в чужбина, ако не ни бяха помогнали от други групи, ние нямаше изобщо как да съберем необходимата сума, защото парите бяха повече от 1000 лева”, разказа жената.

Останалите администратори провеждат вътрешно разследване. Оказва се, че има и други измамени. „Не мога да си представя, че жена със семейство може да открадне толкова много пари”, коментира Пенка Кацарска, представител на ателие за хора с увреждания. „Тя взе от нас 500 лева, като 80 лева бяха от продадени наши изделия и то на много ниски цени”, разказа Кацарска.

Екип на Нова ТВ откри Златка, за да разбере дали нуждаещите се ще получат парите си. Оказва се, че 2 от децата, за които са се събирали пари вече са починали.

„Забавих се поради простата причина, че имам 2 малки деца, ходя на работа и реших, че или трябва да прекратя тази дейност или просто да започна да превеждам по сметките, защото нямам физическа възможност да се справя”, обясни тя. „В началото си мислех, че ще мога да се справя с всичко това , но явно, че не успях да се справя”, заяви Златка.