Зукърбърг стана баща, дарява 99% от акциите си за благотворителност

зукърбурк баща бебе

Създателят на Facebook, Марк Зукърбърг, стана баща на момиченце, съобщава Business Insider.


„С Присила сме щастливи да посрещнем на този свят дъщеря ни Макс”, написа Зукърбърг в своя публикация във Facebook. Съпругата му също разпространи радостната новина в социалната мрежа.

„Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и вдъхновение да се присъединим към другите в създаването на едно по-добро бъдеще”, заяви Присила Чан.

Младото семейство написа и дълго писмо до своята дъщеря, в което изразява намерението си да дари 99% от своите акции във Facebook – понастоящем оценявани на около $45 милиарда – „за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство”.

Двамата ще основат нова организация под името Chan Zuckerberg Initiative, която ще дарява финансови средства на неправителствени организации и ще се занимава с персонализирано обучение, откриване на лечения за заболявания, по-добро свързване между хората по света и изграждане на силни и здрави общности.

Младите родители уточняват, че даренията ще бъдат правени, докато са живи. Зукърбърг остава начело на компанията си и запазва повечето от права си за гласуване при взимането на решения за нейното развитие.

„Знаем, че приносът ни е малък на фона на всички ресурси и таланти, полагащи усилия в тези области. Но ние искаме да направим каквото е по силите ни заедно с много други”, гласи писмото.

Подробна информация за дейността на инициативата можем да очакваме в следващите месеци, след като двойката установи ритъма на новото си семейство и двамата родители се върнат от отпуск по майчинство и бащинство.

Основателят на Facebook и съпругата му получиха поздравления от Бил и Мелинда Гейтс, Боно и други видни филантропи. Благородното решение на семейството обаче не е изненада. Преди 5 години Зукърбърг подписа клетва за дарение на по-голяма част от богатството си.

Източник: manager.bg