Как ще изглежда животът след 100 години

бъдеще технологии

Подводни градове, небостъргачи под земята и 3D-принтирани домове. Всичко това изглежда все по-реално заради огромните постижения в науката.


Според научния доклад за бъдещето, изготвен от „Самсунг”, до век технологиите ще позволяват принтираните храни и жилища, както и живота под водата да се смятат за нещо обикновено, а не да изглеждат като научна фантастика.

Според групата учени, които включват археолози, урбанисти и архитекти, в бъдеще ще има подземни небостъргачи, които ще могат да се строят до 25 етажа под земната повърхност.

Преподаватели от Университета на Уестминстър пък са категорични, че ще бъдат изградени т.нар  „градове – балони“, в които хората ще могат да живеят и под вода.

В научния труд се посочват още някои открития, които ще станат неизменна част от живота. Например – къщи, мебели и коли ще могат да се създават по модели от 3D-принтери. Според учените, ще бъде възможно и да се храним с „напечатана“ храна. Ще бъде достатъчно да изтегляте ястията на любимите си готвачи, да ги принтирате и да ги изядете само за минути.

Част от новите технологии вече дават резултати. В Риети, Италия, се намира най-големият в света 3D принтер. Той е дело на дизайнерския екип от „WASP“ и се казва „Big Delta“. Висок е 12.2 метра. Идеята на този голям 3D принтер е да се използва за бързото и лесно създаване на спасителни жилища за хора, изгубили домовете си при бедствия или други обстоятелства.

Произведоха и първата кола, отпечатана на 3D принтер. „Шуя“ вече е в движение и предизвиква любопитството на хората, покрай които мине.

В САЩ пък одобриха първото лекарство от 3D принтер. То трябва да се появи на пазара тази година. Хапчето е за лечение на епилепсия. Компанията „Aprecia Pharmaceuticals“ обяви, че таблетката е разтворима във вода, което я прави удобна за хората, които имат проблеми с преглъщането, както и за деца.

 

Източник: БГНЕС