Спаначени кюфтета – рецепта

спаначени кюфтета, рецепта, Родител.бг, Списание Родител

Пролетта набра скорост и се радваме на все повече свежест в менюто си. След засищащите трапези около Великден, ви предлагам да опитате едни безмесни кюфтенца от спанак. Хрупкавата им коричка ги прави много подходящо мезе за студена бира или чаша вино. Може да ги поднесете с млечен сос или салата и така ще имате едно леко основно ястие. За тези, които не могат без месо, могат да са и пролетна гарнитура към пържолата. 🙂

Поради наличието на много спанак в хладилника, ми хрумна, че може да го оползотворим на едни почти постни кюфтенца. След проверка в Интернет разбрах, че идеята ми никак не е нова за света (но за мен като вкус си е). Разгледах доста варианти на тема кюфтета от спанак и накрая скалъпих микс от всичко прочетено.

Необходими продукти:

1 кг пресен спанак
2 яйца
150 г краве сирене
40 г галета (3-4 с.л.)
2-3 стръка зелен лук
сол и черен пипер на вкус
3-4 листенца джоджен по желание
царевично брашно за овалване
олио за пържене
кисело мляко за гарниране
Измиваме спанака и го нарязваме на ивички (използваме само листата).

Нарязаният спанак бланшираме за кратко в гореща подсолена вода – около 2-3 минути са достатъчни.
След това отцеждаме спанака чрез гевгир или цедка. Изстискаме и с ръце бланширания спанак, за да няма вода.

Към спанака прибавяме нарязан на ситно зелен лук, натрошено сирене, две разбити яйца, галета. Може да добавите още галета, ако ви се струва лепкава сместа.

Подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязани листенца джоджен.

Омесваме „каймата“ за кюфтетата.

Оформяме от сместа кюфтенца, които овалваме в царевично брашно. Може да използвате и обикновено пшенично, но с царевично коричката става по-хрупкава.

Пържим кюфтенцата в сгорещено олио от двете страни до златисто.

Поднасяме с кисело мляко или млечен сос.

 

 „Кулинарни фантазии”

vinagi-vkusno.blogspot.com