10 идеи за занимания с деца през пролетната ваканция (и не само)

Пролетта настъпи, а с нея и ваканцията на учениците. Но как ще я прекарате? Представяме няколко активни предложения, които да преживеете заедно с децата си по време на ваканционните дни, и не само тогава.

  1. Изключете телефона

Пролетта и хубавото време ни предлагат все повече занимания на открито. Не се закривайте сами пред екраните. И да, децата не слушат какво им казвате – те гледат какво правите. За да ги стимулирате да се откъснат от телефона, трябва вие самите да го направите. Обещайте си, че докато сте заедно, ще се посветите един на друг без разсейващи устройства – без телефони, телевизори, компютри. Изведнъж пред вас ще се открият толкова хубави занимания и ще научите толкова много за отсрещния.


  1. Игри навън

Затоплянето на времето, заедно с увеличаването на деня, са чудесен момент да излезем от домовете си и да прекарваме повече време на открито. Децата имат нужда от социални контакти и свободни игри със своите връстници. Дайте им възможността да наваксват за продължителните две години изолации и карантини. Излезте заедно с тях – парковете и детските площадки са чудесно място, където родителите също могат да намерят контакти и нови приятелства.

  1. Спортувайте

Вашето дете спортува ли? Ако не, сега е точният момент да го запишете на спорт – основните вируси са преминали, повечето зали са с естествено проветрение и не е студено. Енергията на пролетта съвсем естествено ни подканва към действие. Използвайте я! Ако вашите малчугани вече спортуват, опитайте да са по-активни през ваканцията и попитайте треньорите дали има опция за допълнителни тренировки. “Колкото повече, толкова повече” тук важи с пълна сила. Колкото повече енергия изразходват, толкова по-енергични и заредени ще се чувстват.

  1. Направете пролетно почистване по забавен начин

Със смяната на сезоните, трябва да се сменят и гардеробите, да се подреди, да се почисти… Това обикновено се пада на “мама”. А дали не можете да включите и другите членове от семейството? Децата изпитват “чиста” радост от почистването, особено ако е под формата на игра, и могат да бъдат истински помощници, стига да им  делегирате достатъчно ясни задачи. А за награда, че са ви помогнали – ще имате повече време, в което да играете заедно.

  1. Градинарствайте

Независимо дали живеете в къща с двор или градинските ви възможности се състоят от няколко саксии на балкона, сега е точният момент да ги възродите. А да го направите с децата е чудесна възможност, чрез която да ги научите на труд и грижа. Те обожават да градинарстват! Просто са естествено свързани с растенията. Може би защото са като тях – каквито семенца засаждаме в главите им, такива плодове жънем като пораснат. А защо да не инициирате една общностна градинска пред блока, която да поддържате заедно с малчуганите от входа? Трябват ви няколко малки мотички и ясна цел и задачи и ще видите колко изпълнителни могат да бъдат малките ви градинари!

  1. Сгответе заедно нещо здравословно

Пролетта предлага първите узрели плодове и зеленчуци. Използвайте възможността да покажете на практика колко вкусни могат да бъдат плодовете на вашия труд в градинката. По този начин ще възпитате здравословен вкус у своите малчугани. Обяснете им защо е важно да се храним с чиста храна, да внимаваме какво слагаме в тялото си и как ни се отразява това. Не можем да отгледаме свежи цветя, ако ги поливаме с боклуци, нали така? Същото е и с нашия организъм.

  1. Четете книги

Ако сте свършили поне някои от изброените неща по-горе, със сигурност ще имате нужда от почивка. Нека бъде ценна и градивна! Книгите са цяло богатство и ние, родителите, сме тези, които трябва да го разкрият на децата си. Ето няколко идеи: Отидете заедно в книжарницата, за да си изберете книжка. Направете си читателски дневник. Организирайте мини библиотека или книжен клуб в семейния или приятелски кръг, за да откриете съмишленици и споделяте впечатления.

  1. Пролетта като изкуство

Нарисувайте цъфналите клонки. Направете декорации със свежи цветя. Снимайте ги… или просто ги съзерцавайте – позволете си да преживеете пролетта като изкуство. Защото красотата е на първо място вътрешно преживяване и за да можем да предадем това чувство на своите деца, трябва да го възпитаме в самите нас.

  1. Отбележете пролетните традиции

Всеки народ има свои обичаи, с които отбелязва пролетта. В България например емблематични са празниците Цветница и Лазаровден. В Япония символ на пролетта е цъфналата вишна. Изследвайте различното и общото, защото всяка традиция има ценност, която може предадете на своите малки човеци.

  1. Пътувайте

Няма значение дали ще изберете далечна и непозната дестинация или ще си направите пикник в парка. Разглеждайте пътуването като вътрешен процес, с който да изследвате непознатото и да стигнете там, където не сте били. Не е задължително мястото да е ново – достатъчно е да го погледнете с нови очи – да бъдете 100% тук и сега да се наслаждавате на споделеното време заедно.

Има още толкова много неща, които можете да правите със своите деца. Не ви е нужно някой или нещо, за да ви организира времето. И не е важно колко е продължително, а колко е пълноценно.

Автор: Весела Велин, основател на Айкидо ДОДЖОТО