12 семейни филма, които да гледате заедно с децата си

Чудите се какво да правите у дома и как да прекарате времето с децата? Гледането на семейни филми са една добра възможност, но какви да бъдат те? Ето нашите 12 предложения с филмови заглавия, които са подходящи не само за малчуганите, но и за техните родители:

1. Шрек

Имало едно време в едно затънтено блато едно обикновено чудовище на име Шрек, чието скъпоценно усамотение неочаквано бива нарушено от нашествието на досадни приказни герои, прогонени от царството си от злия лорд Фаркуад.


Така започва историята на любимия на малки и големи зелен герой. След успеха на първата серия, следват „Шрек 2“, „Шрек Трети“ и „Шрек завинаги“, които също можете да добавите към своя списък от филми за гледане у дома.

2. Уол-и

Когато хората напускат Земята, забравят да изключат последния робот. След много самотни години работа, Уоли открива нова цел в живота си (освен колекционирането на джунджурии), когато среща обличкия робот Ива.

Тя разбира, че Уоли случайно намира това, което ще спаси планетата. Ива се връща в Космоса, за да докладва за откритието на човеците, които очакват сигнал за да се върнат на Земята. Уоли обаче не се поколебава да тръгне след любимата си.

3. Джуманджи

Станал истински хит през 1995, наскоро „Джуманджи „се завърна с втора част. Това е името на една доста необичайна настолна игра, ангажирала вниманието на мнозина опитни играчи през вековете. Но поради магията, скрита в нея и дремещите опасности, които лесно могат да бъдат освободени, малцина са онези, които са пожелали да я изиграят докрай.

“Джуманджи”  e истинско предизвикателство за невероятните възможности на филмовата индустрия да побърква зрителя с непрекъснатите си изобретения. Магията на киното и вълшебството на играта са слети в едно във филм, който е атракция и сигурна забава за малки и големи.

4. Зоотрополис

Зоотрополис е град като никой друг. Изграден от квартали като шикозния Сахара Скуеър и неприветливия Тундратаун, Зоотрополис е населен с животни от всякакъв вид. Място, където независимо какво животно си – от най-големия слон до най-малката мишчица, можеш да постигнеш всичко.

Но когато изпълнената с оптимизъм офицер Джуди Хопс пристига в града, разбира, че да си първият заек в полицейски участък от закоравели животни, никак не е лесно. Твърдо решена да се докаже, тя се впуска в разплитането на първия си случай с цената на всичко – дори това да означава, че трябва да се съюзи с лисицата измамник Ник Уайлд. Зоотрополис на Дисни е с режисьори Байрън Хауърд и Рич Мур (Семейство Симспънс) и излиза в кината през март 2016.

5. Чарли и шоколадовата фабрика

Този чудесен филм е направен по адаптация на едноименната книга на Роалд Дал, а в главната роля е неповторимият Джони Деп.

Пет златни билета, скрити под опаковките на шоколади, дават възможност на пет деца и техните възрастни придружители да посетят шоколадовата фабрика на Уили Уонка. По време на обиколката в необикновената фабрика, четири от тях са наказани заради неприемливото си поведение, а Чарли Бъкет печели голямата награда.

Филмът е не само добър избор за семейна вечер пред екрана, но и носи важни и ценни житейски послания към най-малките, свързани с ценности като доброта, съвест и достойнство.

6. Angry Birds: Филмът

„Angry Birds“ ни отвежда на остров, населен изцяло от щастливи, нелетящи птици – или почти изцяло. Изнервеният Ред (озвучен на български от Слави Трифонов), бързакът Чък (Иво Сиромахов) и избухливият Бомб (Стоян Цветков) така и не успяват да се впишат в този рай. Но когато на острова пристигат загадъчни зелени прасенца, точно тези аутсайдери ще предвидят какво са замислили нашествениците.

Ако тази анимация ви допадне, това е страхотен повод да изгледате и втората й част, в която създателите й решават да разширят вселената на забавните птици и прасета в ново приключение.

7. Бетовен

Един чудесен семеен филм, който ни връща към по-простичките времена и по-лекия живот на не чак толкова далечното минало. Разказва за огромен санбернар, за злия ветеринар, който го преследва и за смехотворните сблъсъци между двамата.

Чарлс Гродин е в ролята на главата на семейството, който мрази кучета, но осиновява Бетовен. Изпълнен с весели моменти и трогателни сцени, „Бетовен“ е забавление за цялото семейство.

8. Красавицата и звяра (2017)

Всички знаем историята, чели сме приказки, гледали сме не една и две екранизации на световноизвестната история за красавицата и звяра. Но анимираната версия от 2017 г. определено заслужава вниманието ви. Тя е едно впечатляващо кинематографично събитие, представящо една от най-популярните и обичани приказки, създавани някога.

„Красавицата и Звяра“ ни разказва историята на Бел – умна, красива и независима млада жена, попаднала в плен в замъка на Звяра. Въпреки страховете си, тя успява да се сприятели с обитателите на замъка и съвсем скоро започва да осъзнава, че ужасната външност на Звяра всъщност крие истински принц и доброто му сърце.

9. Боговете сигурно са полудели

Един малко по-различен избор, който обаче не е за подценяване. Може би днешните родители си спомнят това заглавие от своето детство, което ги е разсмивало до сълзи и им е показало доста по-различна страна на живота от този, с който сме свикнали.

Световната сензация „Боговете сигурно са полудели“, е една от най-оригиналните и провокиращи мисленето комедии. С участието на действителния бушмен Ксау в главната роля, този филм (с неговите две части), е добър начин да си оправите настроението и да прекарате приятно една семейна вечер.

10. Миньоните

Малките жълти странни създания завладяха сърцата на зрителите в „Аз, проклетникът“ (2010) и „Аз, проклетникът 2“ (2013), които също може да включите в своя списък от семейни филми. Миньоните се завърнаха на екрана със солов проект, който представя предисторията на тези две части.
Действието в „Миньоните“ се развива 42 години преди Гру!

Миньоните са жълти оръженосци, приличащи на генетично преправени пуканки, но съществували от началото на времето – те са се развили от отделни жълти клетки до същества, които имат само една цел: да служат на най-амбициозните злодеи. Но благодарение на тромавия си маниер и въпреки добрите си намерения, те успяват да убият всекиго от тях – от динозавъра Рекс през Дракула и до Наполеон.

11. Господарката на злото

“Господарка на злото“ е неразказаната история на най-емблематичната злодейка на Disney от филма “Спящата красавица“. Тук Злодеида е красива и невинна млада жена, станала жертва на безмилостно предателство, което превръща чистото й сърце в камък.

Въпреки мрачното си заглавие, анимацията има щастлив край и чудесно послание към малки и големи. Тя представлява един по-различен прочит на класическата приказка, който ни напомня, че всяко нещо се случва с причина и че не всичко е такова, каквото изглежда.

12. Ледена епоха

20 хиляди години назад във времето, Земята е удивителен, праисторически свят, изпълнен с опасности. Бъдете готови за Ледена eпоха. Там ви очаква страхотен студ с трима скитници, които се превръщат в герои!

Любимата на деца и възрастни катерица, която преследва своя заветен жълъд е заглавие, което не бива да изпускате, а ако сте го гледали – защо пък да не си го припомните?

След успешната първа част, следват и „„Ледена епоха 2: Разтопяването“ (2006), „Ледена епоха 3: Зората на динозаврите“, „Ледена епоха 4: Континентален дрейф“ (2012) и „Ледена епоха 5: Големият сблъсък“ (2016). Ако имаме късмет, през 2020 би трябвало по кината да се появи и  „Ледена епоха 6“.

Вижте още:

10 книжки, които всяко дете трябва да прочете