13 Места, които да посетите с деца в Прага

Прага е красив и исторически град, който предлага множество забавни и образователни места за посещение с деца. Ето четиринадесет от най-добрите места, които да включите в своята семейна програма:

1. Зоологическата градина в Прага

Зоологическата градина в Прага


Прага зоологическа градина е една от най-добрите в света и предлага на децата възможността да видят над 5000 животни от 650 различни вида. Зоологическата градина разполага с различни тематични зони, включително Африканска къща, Индонезийски джунгли и Детски зоопарк, където децата могат да се докоснат до домашни животни. Паркът е голям и разположен на живописен хълм, предлагащ прекрасни гледки към реката Вълтава и град Прага.

 • Цена на билет: 250 CZK за възрастни, 200 CZK за деца (3-15 години)

2. Техническият музей в Прага

Техническият музей в Прага

Техническият музей предлага богата колекция от исторически автомобили, самолети, часовници и други технологични достижения. Децата ще се насладят на интерактивните експонати, които им позволяват да научат повече за науката и техниката чрез игра и експерименти. Специални секции са посветени на транспорта, архитектурата, астрономията и фотографията, като музеят предлага и временни изложби и работилници за деца.

 • Цена на билет: 220 CZK за възрастни, 120 CZK за деца (до 15 години)

3. Пражкият замък

Пражкият замък

Пражкият замък е една от най-големите и най-известни крепости в света. Комплексът включва катедралата Св. Вит, Стария кралски дворец и Златната уличка, където децата могат да видят средновековни къщи и да научат повече за историята на Прага. В Златната уличка има малки магазини и изложби, които демонстрират живота през средновековието, а в катедралата Св. Вит могат да се насладят на великолепната архитектура и витражи.

 • Цена на билет: 250 CZK за възрастни, 125 CZK за деца (до 16 години)

4. Петринската кула и лабиринтът от огледала

Петринската кула и лабиринтът от огледала

Петринската кула е миниатюрна версия на Айфеловата кула и предлага панорамни гледки към Прага. В близост до кулата се намира лабиринтът от огледала, където децата могат да се забавляват с различни визуални илюзии. Лабиринтът е създаден през 1891 година и предлага забавни илюзии и предизвикателства за децата, а Петринската кула разполага с наблюдателна площадка, която предлага зашеметяващи гледки към града.

 • Цена на билет: 150 CZK за възрастни, 80 CZK за деца (до 15 години)

5. Музеят на играчките

музеят на играчките Прага

Музеят на играчките в Прага се намира в Стария град и предлага колекция от играчки от различни епохи и култури. Децата ще се зарадват на възможността да видят стари кукли, автомобили и други играчки, както и на интерактивните зони за игра. Музеят разполага с играчки от древността до съвременността, включително традиционни чешки играчки, както и изложби за историята на играчките и тяхното значение в културния контекст.

 • Цена на билет: 70 CZK за възрастни, 40 CZK за деца (до 15 години)

6. Воден парк Aquapalace

Воден парк Aquapalace

Aquapalace е най-големият воден парк в Чехия и предлага множество водни атракции, включително пързалки, басейни с вълни и река с бързеи. Паркът разполага и със зона за релакс и СПА, където родителите могат да се отпуснат, докато децата се забавляват. Водният парк има различни тематични зони, включително зона за деца с плитки басейни и игрални структури, както и приключенски зони с големи водни пързалки и тунели.

 • Цена на билет: 739 CZK за възрастни, 489 CZK за деца (до 150 см височина)

7. Лего музей в Прага

Лего музей Прага

Лего музей в Прага е един от най-големите музеи, посветени на LEGO в света. Тук децата могат да видят разнообразие от модели, направени от LEGO тухлички, включително известни сгради, сцени от филми и много други. Музеят предлага и зона за игра, където децата могат сами да строят с LEGO тухлички, както и специални изложби, посветени на историята и развитието на LEGO.

 • Цена на билет: 200 CZK за възрастни, 130 CZK за деца

8. Градините Кински (Kinského zahrada)

градини кински прага

Градините Кински са прекрасни градини, разположени на южния склон на хълма Петрин в Прага. Тези градини предлагат отлични възможности за семейни разходки и пикници. Те разполагат с красиви алеи, езеро и множество зелени площи, където децата могат да тичат и играят. В градините има и детска площадка, както и различни скулптури и фонтани, които добавят към тяхната чаровна атмосфера.

 • Цена на билет: Безплатен вход

9. Музеят на алхимията

Музеят на алхимията предлага интерактивни експонати, които разказват за историята на алхимията и нейната роля в Прага. Децата ще се зарадват на магическите демонстрации и на възможността да научат повече за старинните науки и мистерии. Музеят се намира в историческа сграда и предлага различни експозиции и демонстрации на алхимични процеси и експерименти.

 • Цена на билет: 200 CZK за възрастни, 150 CZK за деца

10. Детски остров (Dětský ostrov)

oppo_0

Този остров на река Вълтава е специално създаден за деца и предлага множество детски площадки и спортни зони. Мястото е чудесно за игра на открито и е лесно достъпно от центъра на Прага. Островът предлага разнообразие от занимания, включително катерушки, люлки и пясъчници, както и спортни съоръжения за по-големите деца.

 • Цена на билет: Безплатен вход

11. Летна резиденция на кралица Анна (Letohrádek královny Anny)

Лятна резиденция Прага

Разположена в градините на Пражкия замък, тази красива ренесансова резиденция предлага на децата възможност да се разходят сред великолепни градини и фонтани. Мястото е идеално за пикници и спокойни разходки, като предлага и интересни исторически експозиции за живота на кралското семейство.

 • Цена на билет: Безплатен вход за градините

12. Пражкият аквариум (Sea World)

Прага аквариум

Sea World в Прага предлага на децата възможността да видят разнообразие от морски обитатели, включително риби, акули и корали. Аквариумът разполага с интерактивни експонати и образователни програми. Възможността да се докоснат до морски животни и да научат повече за техните местообитания прави посещението тук особено вълнуващо за децата.

 • Цена на билет: 320 CZK за възрастни, 220 CZK за деца

13. Разходка с корабче по Вълтава

Разходка с корабче по Вълтава

Разходката с корабче по река Вълтава предлага уникален начин да видите забележителностите на Прага от водата. Много от туровете включват екскурзоводи, които разказват интересни факти за историята и архитектурата на града. Децата ще се насладят на гледките и на свежия въздух, а някои от корабчетата предлагат и специални занимания за малките пътници.

 • Цена на билет: 290-390 CZK за възрастни, 150-250 CZK за деца (варира според продължителността и оператора)

Тези четиринадесет места ще направят вашето пътуване до Прага още по-забавно и незабравимо за децата. В Прага има много възможности за развлечения и образователни изживявания за цялото семейство.