15 причини, поради които четенето на книги е полезно за децата и за всеки от нас

четене книги приказки дете родител полза

Какво ни дават книгите и защо е полезно да четем? За любителите на книгите, това вероятно е излишен, даже малко наивен въпрос. Всеки от тях знае, че извън клишето, че четенето на книги ни дава повече знания, то ни помага и да израснем – да станем по-разумни, емоционално по-зрели и психологически по-устойчиви. Книгата ни дава възможност да научим много нови неща, да изследваме нови светове и идеи. Само че значението на четенето далеч не се изчерпва само с тези ползи. Ако се замислим, то ни дава още толкова много неща. Единственото което трябва да направим, е да си изберем книга според нашите предпочитания и да я отворим. Ето няколко важни причини да го направим.

1. Четенето ни помага да открием себе си

Всяка хубава книга разкрива нови измерения за мисълта за своя читател. Когато четем, ние по един или друг начин се опитваме да свържем събитията, емоциите, преживяванията и героите с нас самите. Резултатът е не само това, че се оказваме напълно погълнати от книгата, но и самата история ни кара да се замислим и да осъзнаем как бихме реагирали или бихме се почувствали ние в такива ситуации, които все още не са се случвали в живота ни. В този смисъл книгите ни помагат да разширим хоризонта си, да преосмислим това което обичаме и което мразим, това, което би ни накарало да се почувстваме щастливи. Тоест всяка нова страница за нас може да се окаже възможност да открием нова част от себе си.


2. Книгите ни дават наготово ценното знание, базирано на дългогодишен труд

Замисляли ли сте се колко време всъщност отнема написването на една книга? Със сигурност авторът не създава литературната си творба за един ден. За него това означава много усърдна работа, разбиране, натрупване на преживявания, информация, опит и във всички случаи много трудности, докато накрая се получи книга. А ние като читатели, получаваме всичко това „наготово“ като прочитаме книгата само за няколко дни или седмици. Така имаме привилегията да изживеем влаганите с години труд, емоции и знание от автора за изключително кратко време.  

3. Четенето подобрява концентрацията ни

Интернет революционно и безвъзвратно промени нашия свят – по това две мнения няма. Не можем да отречем обаче един голям недостатък на използването на глобалната мрежа –сърфирането в Интернет, чатът, гледането на видеа и четенето на излишни мемета и сторита прави много от нас нетърпеливи и разконцентрирани. И тук на помощ могат да дойдат книгите, защото четенето е един от онези полезни навици, които реално могат да ни помогнат да подобрим способността си да се съсредоточаваме. Когато четем, мозъкът ни се тренира да фокусира вниманието ни върху книгата и върху това, което четем. 

4. Книгите ни помагат да развиваме емоциите си

Художествената литература е пълна с емоции. Понякога историите в книгите ни карат да плачем и пак да плачем с всяка отгърната страница, а друг път не спираме да се усмихваме. Един роман или разказ може да ни изпълни с гняв, когато лошият герой осъществи коварния си план, но може и да изпитаме голямо задоволство, когато добрият постигне целта си. Така че, четенето може да ни накара да се почувстваме щастливи, тъжни, обичани, наранени, предадени и т.н. Книгите ни дават такова разнообразие от преживявания, правят ни съпричастни на толкова много чувства, които определено ни развиват и ни правят по-зрели в емоционално отношение.

5. Четенето тренира паметта ни

Има много неща, които трябва да запомним, докато четем един роман например. Имената на героите и техните лични характеристики, наименованията на различните места, на които се развива действието, отделните сюжетни линии, важните разговори между участниците в историята, последователността на събитията – това е само част от ключовата информация, която трябва да помним постоянно, докато четем дадена книга. И с всяка следваща прочетена история ние усъвършенстваме способността си да държим в ума си всичко това. Така, като следим сюжетната линия, тренираме мозъка и паметта си и ставаме все по-добри в запомнянето на разни неща, а това е изключително полезно за ежедневието и за живота ни по-принцип.

6. Книгите могат да бъдат източник на вдъхновение и мотивация

Животът е пълен с обрати. Понякога идват моменти, в които се чувстваме потиснати и обезсърчени. Тогава може да загубим вярата и надеждата си в живота и точно в такива периоди имаме нужда от някаква мотивация, от положителен стимул, за да намерим отново правилната посока. Едно от нещата, които могат да променят начина ни на мислене и да ни върнат надеждата и мотивацията в такъв момент, е една силна и вдъхновяваща книга. Тя може да ни накара да преобърнем живота си, да си върнем увереността и да намерим отново най-добрия изход за себе си. 

7. Четенето дава знание и ни прави по-умни

Безспорно книгите са богат източник на информация, защото с всеки прочетен текст ние научаваме нещо ново. Колкото повече четем, толкова повече нови неща научаваме за различните хора, за тяхното поведение, опит и преживявания, за различните места и култури. Четенето на книги задълбочава познанията ни, разширява мирогледа ни и ни помага да вземаме по-добри решения и да правим по-добри избори в живота си. В този смисъл четящите хора очевидно натрупват повече знания, ориентират се по-добре и може да се каже, че са по-умни. 

8. Книгите разгръщат въображението ни и ни правят по-креативни

„Беше светъл, студен ден през април и часовниците биеха 13.“ С това изречение започва знаменитият роман на Джордж Оруел „1984“. В действителност, в реалния живот едва ли ще станем свидетели на такова нещо. Всеки нормален часовник, отмерващ времето, обикновено бие до 12 пъти. А, ако се замислим, рядко се случва денят да е хем светъл, хем студен. Въпреки това, Оруел събира още в първото изречение изключващи се представи, които обаче всеки читател може да тълкува по своему. И в това е красотата на книгите. Те ни помагат да си представим нещата извън и отвъд обозримото, дават ни доста храна за размисъл и възможността да развихрим въображението си. А това неминуемо ни прави по-креативни. 

9. Четенето на книги намалява стреса

Един от най-добрите начини да успокоим мислите си е да започнем да четем книга. Според проучване на Университета в Съсекс четенето в продължение на 6 минути може да намали напрежението и нивата на стрес до 68%. Психолозите предполагат, че това се дължи на вглъбяването в книгата, съсредоточаването върху прочетеното и отвличането на ума ни от реалността и проблемите, което от своя страна успокоява напрежението в мускулите и сърцето. Така че, ако искаме да се откъснем от действителността и да се отпуснем – книгите ни дават перфектна възможност да го направим. 

10. Четенето ни прави по-разбиращи и способни на емпатия

Книгите развиват емпатията. Това означава, че те ни правят по-склонни да разбираме и да споделяме чувствата на другите, защото ни „свързват“ с героите и сюжетната линия. Самите ние ставаме част от описаните ситуации, започваме да чувстваме това, което и героите изпитват, да разбираме болките и радостите им. Книгата, която четем, създава и един вид връзка и с автора. Докато се „потапяме“ в историята, ние постоянно „разговаряме“ с него, слушаме какво има да ни каже – това ни прави и добри слушатели. 

11. Четенето на книга е свързано е удоволствие

Една от основните причини да четем книги е, че просто това ни прави щастливи и ни доставя удоволствие, внася радост в живота ни. Когато четем, ние сме сами с книгата и положителните ни усещания не зависят от друг, а са свързани с любимото ни занимание. За да изпитваме удоволствие от четенето обаче трябва внимателно да подбираме книгите, които четем, за да не предизвикаме обратния ефект и да се отегчим. 

12. Четенето развива критичното и аналитичното ни мислене

Докато четем, мозъкът ни обработва голямо количество информация по едно и също време. В този процес пред нашия ум се отварят различни перспективи, от които да погледнем на дадено събитие или герой в книгата. Ако четем криминален роман или трилър например, мозъкът ни постоянно се опитва да отгатне изхода от определена ситуация или да предвиди нещо, което предстои да се случи. Също така, трябва така да свържем отделните случки в сюжета така, че да разберем първоначалния замисъл. Всичко това, от своя страна, изостря ума ни и развива способностите ни за критично и аналитично мислене. 

13. Книгите развиват речника, грамотността и комуникационните ни умения

Всеки, който обича четенето на книги, знае добре колко много помага то за увеличаването на речниковия ни запас. Когато четем редовно, думите просто идват по-лесно. Освен това, колкото повече книги сме прочели, толкова по-грамотно се изразяваме и толкова по-лесно става да формулираме мислите си. А когато имаме богат речник и боравим добре с думите и езика като цяло, това автоматично подобрява и способността ни да общуваме с околните. 

14. Четенето подобрява функциите на мозъка ни

Книгите могат до голяма степен да подобрят мозъчната дейност. Изследване на Университета Еймъри в Атланта, Джорджия показва, че четенето на хубава книга може да доведе до промени в мозъка, чрез които да се подобри дейността му. Това става докато мозъкът е в т.нар. „спокойна фаза“ и ефектът може да продължи до няколко дни.

15. Книгите ни правят по-добри

Не на последно място четенето на книги ни помага да израснем като личности. Освен, че ни правят по-състрадателни и разбиращи към хората около нас, историите в романите например ни показват как героите преминават през различни трудности и ние се учим от техния опит и преживявания. Книгите могат да ни покажат как да бъдем внимателни и добри, как да управляваме емоциите си. А натрупаните нови знания могат да ни бъдат полезни и ако трябва да дадем съвет на близък или приятел. Всичко това неминуемо ни прави по-добри човешки същества. 

 

Можем да продължим да изброяваме още много причини, поради които е хубаво книгите да присъстват в живота ни. Да не говорим, че всеки от нас може да открие и допълнителни ползи, които са важни само и единствено за него. Изводът е, че четенето е нещо хубаво и може единствено да ни обогати. Така че, ако вече обичате книгите – продължавайте да им се наслаждавате и да развивате себе си чрез тях. Ако все още не сте открили четенето – опитайте, започнете още днес. Така може да откриете нещо ново, вълнуващо и неповторимо, в което да се влюбите за цял живот. 

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Източник: GladReaders.com