Стресът при децата – как четенето на книги може да го облекчи

четене дете стрес

Стресът е част от нашия живот – той е първата ни линия на защита, когато сме поставени в ситуация на опасност и много от ефектите му са полезни за нас (изостряне на сетивата, прилив на адреналин). Прекомерният или хроничен стрес обаче може да бъде изключително вреден за нашето здраве и да промени начина, по който мислим, действаме и се чувстваме.

Също както и възрастните, децата могат да изпитват силен стрес. Високите му нива при малчуганите дори става все по-често срещано явление в последно време и понякога е трудно да се прецени кога това състояние става непосилно за детето. Стресът може да окаже въздействие и върху емоционалното, и върху физическото състояние на малчуганите. Той може да доведе до затлъстяване, хронични възпаления и повишено кръвно налягане. А хроничният или продължителен стрес при хлапетата може да нанесе трайни вреди върху тяхното здраве, да промени структурите на мозъка, които отговарят за увеличаването на тревожността, да увреди паметта.

Добрата новина обаче е, че съществуват начини за облекчаване на стреса и можем да покажем на децата как да се справят с него. Една от възможностите е да ги научим на как да проявяват емпатия и да подобряват връзките със своите връстници. Друг начин за преборването на стреса е четенето.

Какви могат да бъдат източниците на стрес у децата?

Най-често стресът при хлапетата е причинен от следните неща:

 • Тормоз в училище, натиск и обиди от страна на връстниците, стремеж за „вписване“ в училище;
 • Натовареният график в училище и вкъщи, допълнителното натоварване от извънкласните дейности, дефицитът на свободно време;
 • Силната самокритичност у някои деца, стремежът към перфекционизъм и невъзможно високи резултати в училище или в извънкласните дейности;
 • Новините, които достигат до малчуганите и причиняват тревожност, страх и усещане за уязвимост у тях;
 • Големи промени в живота им като например смърт на близък, развод на родителите или семейни проблеми, смяна на училището или на жилището;
 • Стресът на родителите, който децата неминуемо наблюдават или най-малкото усещат;
 • Недоспиването, което може да доведе до увеличаване на тревожността и прави хлапетата по-податливи на напрежение от външни фактори.

Как да разпознаем дали и кога децата ни са стресирани?

Малчуганите не винаги разпознават и разбират собствените си чувства, когато са стресирани, така че родителите трябва да бъдат изключително бдителни за сигналите, които показват хроничен или силен стрес.

Тези сигнали често се появяват под формата на емоционални промени като тъга, гняв, безпокойство, потиснатост, или се изразяват в поведението – например плач, нервни изблици или кошмари нощем. Понякога симптомите на силния стрес могат да имат и физическо изражение – главоболие, стомашни болки, безсъние или чувство на умора. Не е изключено децата да променят и реакциите си в отношенията си с околните – например неохота да общуват с другите членове на семейството, загуба на интерес към дейности, които преди това много са харесвали. Като сигнал за стрес може да се разглеждат и внезапно появили се затруднения в училище или влошаване на успеха.

Как четенето може да помогне за облекчаване на стреса при децата?

В последните години четенето като цяло, но особено от страна на децата, беше изместено на заден план от дигиталните забавления като видео игри, приложения за смартфони, забавни видеа и филми.

Четенето на книги обаче може да бъде един изключително полезен начин за успокоение при хлапетата, които са силно стресирани. И това не е просто констатация, а научно доказан факт на базата на сериозни проучвания сред децата. Едно от тях е на Университета в Съсекс и показва, че само 6 минути на ден, прекарани в четене, могат да забавят пулса и нивата на стрес при децата с най-малко 60%. Сравнителният анализ показва, че четенето дава с 300% по-добър резултат от разходката и със 700% по-добър резултат от видео игрите.

Когато децата четат, те се разсейват от проблемите и тревогите си, освен това изострят вниманието си и фокусират мислите. Четенето стимулира въображението и креативното мислене и може да помогне на хлапетата да разберат собственото си емоционално състояние и да се справят с чувствата си.

Как можем да насърчим децата си да четат повече?

Четенето на книга е приключение, но не всички деца са готови за него. Някои от тях упорито предпочитат филмите, игрите и YouTube. Какво можем да направим ние, родителите, за да ги стимулираме да започнат да четат или да го правят по-често?

 • Ако децата ви са още малки, създайте им навик да четат още от ранна възраст и се наслаждавате заедно на книгите. Четете им на глас и когато са достатъчно големи, започнете да ги насърчавате и те да четат на вас.
 • Създайте си вкъщи кътче за четене – място, на което детето ще се чувства комфортно и ще може да остане на спокойствие. Съобразете светлината, мебелите и осигурете най-различни книжки, от които хлапето да може да избира.
 • Бъдете пример за децата – това е най-сигурният начин да ги запалите за четенето. Четете пред тях и споделяйте по-често впечатленията си от книга, която сте прочели наскоро или преди време.
 • Обсъждайте с вашия син или дъщеря не само книгите, които вие сте прочели, но и тези, които те четат или вече са прочели. Това не само ще повиши интереса към четенето, но и ще допринесе за усилване на връзката ви с вашето дете.
 • Четенето на глас има изключително терапевтичен ефект. Ето защо насърчавайте детето си да чете пред публика, дори и това да е домашният му любимец. Това ще бъде много полезно и за самочувствието на мъника.
 • Ходете заедно с детето си в книжарницата, покажете му градската библиотека, разглеждайте книги онлайн.
 • Намерете подходящи игри, които да включват четене на книги – например да се отговаря на въпроси от прочетена книга и да се печелят точки, да се познава книга по описание на сюжета и т.н.

И накрая…

не забравяйте – децата ни изживяват и ще продължават да изживяват стрес – това е част от живота и е просто неизбежно. Но ние, родителите, сме тези, които могат да им помогнат да разпознават това усещане. Освен това, можем и да ги запознаем с книгите и да им обясним, че четенето на интересна книга ще им помогне да се отпуснат и успокоят. Затова подберете хубава книга още сега и отделете време, за да я прочетете на детето си или заедно с него.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: reading-rewards.com