3 рецепти за есенни супи с тиква

supa ot tikva retsepta

  1. Зеленчукова крем-супа с тиква

Продукти:

  • 2 или 3 средно големи картофа
  • 2 моркова
  • 1 килограм тиква
  • 1 глава лук
  • 1 корен целина
  • Няколко филийки пълнозърнест хляб – за крутони
  • Нарязан магданоз – на вкус

Приготвяне:


Картофите и морковите се измиват, обелват, нарязват на кубчета и сваряват за 10-15 минути в средно голяма тенджера. Към тях се добавят почистените и нарязани тиква, лук и целина. След като зеленчуците се сварят напълно, те се пюрират с малко от бульона, в който са се варили, в блендер или с пасатор. Готовата крем-супа се посолява и поднася с крутони и ситно нарязан магданоз. Крутоните се приготвят на предварително загрята фурна като филийките хляб се нарязват на малки парченца, посоляват се и заливат с малко зехтин, след което се изпичат.

  1. Тиквена супа топчета

Продукти:

  • 500 грама тиква
  • 500 грама кайма
  • 1 ситно настърган морков
  • 1 яйце
  • Магданоз – на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин за готвене
  • 1 глава лук
  • 100 грама ориз

Приготвяне:

Тиквата се почиства и запича. От каймата, моркова, яйцето и магданоза се оформят топчета, които се сваряват в подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина за готвене в по-голям съд. Когато лукът е готов, към него се добавя оризът. Към тях се прибавят 2 литра вода, захлупва се и се вари 20-25 минути. Накрая се добавя и нарязаната печена тиква, топчета и магданоз, нарязан на ситно.

  1. Тиквена супа с розмарин

Продукти:

  • 700 грама тиква
  • 3-4 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 стрък розмарин

Приготвяне:

Тиквата, картофите и лукът се почистват и нарязват на едри кубчета. След това се задушават с розмарина в загрята растителна мазнина и малко вода, докато омекнат. Когато всичко е добре сварено, розмаринът се отделя и сместа се пасира в блендер или пасатор. Зеленчуковото пюре се изсипва в тенджера и постепенно се добавя 700 милилитра вода. След като заври, супата се сваля от огъня и се сервира с розмарин.