Студена крем-супа от елда, краставици и авокадо
Продукти:
- 1 средно-голямо меко авокадо
- 200 грама кълнове от зелена елда
- 3-4 средно-големи краставици
- 1 супена лъжица лимонов сок
- Морска сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици печени и белени слънчогледови семки – по желание
Приготвяне:
Обеленото и почистено авокадо се слага в блендер заедно с кълновете от елда, нарязаните на парченца краставици, лимоновия сок и подправките – сол и черен пипер на вкус. Съставките се блендират, докато сместа не стане хомогенна. Студената супа се изсипва в купички и по желание може да се поръси със слънчогледовото семе.
Студена крем-супа с домати и маслини
Продукти:
- 500 грама домати
- 3 скилидки чесън
- Връзка пресен лук
- Връзка магданоз
- 20 зелени изкиснати маслини без костилка
- Сокът от един лимон
- Пресен девесил
Приготвяне:
Всички продукти се нарязват на ситно и се слагат в блендер. Пасират се до гъста крем-супа, която се оставя в хладилник да се охлади за около час. След това супата е готова за сервиране.
Студена крем-супа с червено цвекло
Продукти:
- 500 грама пълномаслено кисело мляко
- 2 средно големи глави сварено червено цвекло
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 краставица
- 1 стрък зелен лук
- Копър – на вкус
- Магданоз – на вкус
- Сол – на вкус
Приготвяне:
Червеното цвекло се настъргва с ренде и се смесва с киселото мляко в подходяща голяма купа. Краставицата и сварените яйца също се настъргват и се добавят към цвеклото и млякото. Зелените подправки – копър, магданоз и листа от зелен лук се нарязват на ситно и се прибавят към супата, която се пасира с малко количество вода до получаването на хомогенна смес. Супата се овкусява със сол и, ако е прекалено гъста, може да се добави още вода.