3 рецепти за студени зеленчукови супи, подходящи за горещите месеци

летни студени супи рецепти

  1. Студена крем-супа от елда, краставици и авокадо

Продукти:
  • 1 средно-голямо меко авокадо
  • 200 грама кълнове от зелена елда
  • 3-4 средно-големи краставици
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • Морска сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици печени и белени слънчогледови семки – по желание
Приготвяне:

Обеленото и почистено авокадо се слага в блендер заедно с кълновете от елда, нарязаните на парченца краставици, лимоновия сок и подправките – сол и черен пипер на вкус. Съставките се блендират, докато сместа не стане хомогенна. Студената супа се изсипва в купички и по желание може да се поръси със слънчогледовото семе.

  1. Студена крем-супа с домати и маслини

Продукти:
  • 500 грама домати
  • 3 скилидки чесън
  • Връзка пресен лук
  • Връзка магданоз
  • 20 зелени изкиснати маслини без костилка
  • Сокът от един лимон
  • Пресен девесил
Приготвяне:

Всички продукти се нарязват на ситно и се слагат в блендер. Пасират се до гъста крем-супа, която се оставя в хладилник да се охлади за около час. След това супата е готова за сервиране.

  1. Студена крем-супа с червено цвекло

Продукти:
  • 500 грама пълномаслено кисело мляко
  • 2 средно големи глави сварено червено цвекло
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 1 краставица
  • 1 стрък зелен лук
  • Копър – на вкус
  • Магданоз – на вкус
  • Сол – на вкус
Приготвяне:

Червеното цвекло се настъргва с ренде и се смесва с киселото мляко в подходяща голяма купа. Краставицата и сварените яйца също се настъргват и се добавят към цвеклото и млякото. Зелените подправки – копър, магданоз и листа от зелен лук се нарязват на ситно и се прибавят към супата, която се пасира с малко количество вода до получаването на хомогенна смес. Супата се овкусява със сол и, ако е прекалено гъста, може да се добави още вода.