3 рецепти за здравословни домашни шоколадови бонбони, които да направим заедно с децата

домашни шоколадови бонбони

Шоколадовите бонбони са много любим, изискан, а и доста вкусен подарък, с който обикновено казваме нещо хубаво на човека, на когото ги подаряваме – че го обичаме, че е важен за нас, че му благодарим и т.н. Само като се замислим колко много поводи и празници има през годината, когато можем да подарим шоколадови бонбони – Свети Валентин, Денят на жената и майката, рождените и имените дни, годишнините на семейството.

Децата също много обичат шоколадови бонбони и са готови по всяко време да се подадат на сладкото изкушение и дори да прекалят, а това не е много полезно за тяхното здраве. Как можем да направим шоколадовите бонбони една идея по-здравословни и едновременно с това да станат още по-специален подарък по специален повод? Отговорът е като си ги приготвим сами – в домашни условия и, разбира се, да включим и децата, особено ако са в такава възраст, че да могат да ни помагат в готвенето. Така ще покажем и допълнително отношение към човека, за когото ще ги приготвим или който има празник (например рожден ден или имен ден).

Вижте 3 сравнително лесни рецепти за здравословни шоколадови бонбони, които можем да направим заедно с нашите деца.
Рецептите са подходящи за деца над 3-4 години, тъй като какаото е алерген, а шоколадът съдържа кофеин, който може да има възбуждащо нервната система действие.

  1. Шоколадови бонбони със сушени плодове, ядки и мед

Продукти

  • 200 грама сушени плодове (смокини, кайсии, червени боровинки, стафиди)
  • 100 грама ядки (орехи или лешници)
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 200 грама черен шоколад

Приготвяне

Сушените плодове и ядките се накисват във вода за 4 или 5 часа, след което се измиват добре. Всички съставки, с изключение на черния шоколад, се смилат в блендер. Междувременно, шоколадът се разтопява на водна баня. От тук бонбоните могат да се оформят по два начина. Ако не разполагаме със силиконови формички за печене или за лед, може да оформим малки топчета от блендираната смес със сушените плодове и ядките, които след това да залеем с разтопения шоколад и да оставим в хладилник да се стегнат. Ако разполагаме с формички (например за Свети Валентин ще бъдат много подходящи формички-сърца), те се намазват с част от разтопения шоколад и се оставят за кратко на студено. Когато шоколадът се стегне, блендираната смес със сушените плодове се разпределя във формичките по равно и се покрива с останалия разтопен шоколад, като отново се поставя в хладилник.

  1. Шоколадови бонбони с кленов сироп и бадеми

Продукти

  • ½ чаена чаша какао
  • ½ чаена чаша кокосово масло
  • 4 супени лъжици кленов сироп
  • ½ чаена лъжичка ванилия
  • 100 грама бадеми

Приготвяне

Кокосовото масло се разтопява, след което към него се добавят какаото, кленовият сироп и ванилията. Всички тези съставки се разбъркват с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес. Във формички за лед или за бонбони се слага от сместа като в средата се поставя по един бадем – цял или натрошен. Бонбоните се оставят във фризера за 30 минути и след това са готови за консумация.

  1. Шоколадови бонбони с корнфлейкс и сушени череши

Продукти

  • 200 грама кулинарен шоколад
  • 100 грама корнфлейкс
  • 100 грама сушени череши
  • 1 супена лъжица какаово масло
  • 1 супена лъжица кокосово масло

Приготвяне

Шоколадът се разтапя на водна баня към него се прибавят постепенно какаовото и кокосовото масло. Трите съставки се смесват много добре. Междувременно, в силиконови формички за бонбони, лед или мъфини се слагат по 2 или 3 сушени череши, които се заливат с шоколадовата смес и се поръсват с корнфлейкс. Шоколадовите бонбони се поставят в хладилник, докато се стегнат.