Замразяване на храна за бебето и детето – да или не?

Често майките се питат дали могат да замразяват храна за бебето и детето и дали това не е вредно. Разбира се, най-добре е дечицата да консумират прясна, свежа и току що приготвена храна. Но ако сте решили да замразите супа, защото е в голямо количество или да си приготвите пюрета, които да сложите в камерата, няма място за безпокойство. Храната е в състояние да запази вкусовите си качества, стига замразяването и размразяването да се случи по правилния начин.

“Храна, която е замразена правилно, трябва да е толкова питателна, колкото и когато е прясна”, споделя в книгата си “Хранене на бебета и малки деца” експертът Джудит Уилс. Ето и нейните съвети относно това как да процедираме със замразената храна:

За да сте сигурни, че правите най-доброто при замразяването на храните без компромис с безопасността им, има няколко указания, които трябва да спазвате.

1. Не замразявайте храна, която е с изтекъл срок на годност или стара. Замразените храни трябва да бъдат изхвърлени, ако изглеждат сухи или обезцветени, когато ги извадите от фризера.

2. Размразете храните напълно, преди да ги готвите, освен ако на етикетите не пише, че могат да бъдат готвени и замразени.

3. Не замразявайте повторно замразена храна, макар, че може да замразите отново, след като сте я сготвили (например – сготвили сте ястие с кайма, която преди това е била замразена).

4. Когато купувате замразени продукти, винаги се уверете, че са добре замразени и не са започнали да се стоплят.

5. Избягвайте големи опаковки зеленчуци, тъй като това означава, че ще трябва да ги размразите и замразите отново, а това не е бива да се случва.

6. За приготвянето на месни пюрета за бебето може да си направите малки кубчета с месо, които да сложите в ледарник и да ги замразите, след което да ги добавите към приготвеното зеленчуково пюре.

7. Висококачествените зеленчуци, които са били замразени до няколко часа след набирането им и след това са съхранени правилно, могат да съдържат повече витамин С, отколкото пресните зеленчуци, купени от магазин, където са стояли няколко дни и после са държани на слънчева светлина (топлината и светлината намаляват съдържанието на витамин С в храната).

8. Ако замразявате пюрета, винаги преди това почиствайте внимателно бурканчетата, за да не се задържат бактерии. Избирайте стъклени съдове, вместо пластмасови.

9. При размразяването оставете бурканчето да се размрази под топла вода, вместо в микровълнова фурна, която унищожава вкусовите качества на храната.

 

Вижте още:

10 рецепти за домашни бебешки пюрета и ястия (6-12 месеца)

Въвеждане на зърнени храни със съдържание на глутен в менюто на бебето

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти –  кога и как?

Няма вредни и безвредни Е-та в храните, проблемът е в количествата

 

Comments are closed.