18 съвета как да накараме детето да заобича зеленчуците и плодовете

Всички родители знаят, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни за здравето на децата, помагат им да не се разболяват и ги пазят от затлъстяване. Те са много богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, имат малко калории, не съдържат мазнини, нямат добавена захар или сол.

В идеалния случай плодовете и зеленчуците трябва да заемат половината от чинията на децата. Но да ги накараме да заобичат полезната храна понякога е истинско предизвикателство за нас, родителите. Доста често изпитваме трудности да убедим хлапетата дори само да опитат даден плод или зеленчук, който е нов и непознат за тях. 

Какво можем да направим, за да станат плодовете и зеленчуците по-атрактивни и неизменна част от менюто на децата си?

Ето няколко полезни съвета:

1. Започнете отрано и включвайте плодовете и зеленчуците още в бебешката храна на детето, за да свиква с различните им вкусове. Проучванията показват, че възприемането ни за храната се развива от много ранна детска възраст.

2. Започнете с малки количества от само един нов за детето плод или зеленчук и го сервирайте с храна, която то обича. Не затрупвайте детето си, предлагайки му например цяло плато със зеленчуци, които са му непознати или които не обича.

3. Сервирайте зеленчуците преди основното хранене, когато детето е наистина гладно.

4. Приготвяйте зеленчуците по различни начини – варени, печени, задушени, пасирани.

5. Поднасяйте зеленчуците с различни сосове (с по-малко мазнина) – така те ще станат по-вкусни и по-интересни за едно дете. Нарежете парченца и покажете на мъничето как да си ги топи в соса – повечето деца обожават това.

6. Нарежете плодовете и зеленчуците и ги сервирайте по атрактивен начин. Прочуване показва, че повечето деца ги предпочитат нарязани, вместо цели, а ако са в различни форми, изглеждат забавно и атрактивно, има много по-голям шанс да привлекат вниманието на хлапето ви.

7. Домашно приготвеното зеленчуково смути или плодов шейк са чудесни начини да накараме децата да ядат повече плодове и зеленчуци. Смути с авокадо или шейк от банан и ягода например стават любими на много малчугани.

8. Приготвяйте вкусни десерти с плодове. Например през пролетта и лятото, когато има ягоди, череши, малини, боровинки можете да ги нарежете и да ги разбъркате с кисело мляко. Същото може да се получи с всеки друг плод. Има много рецепти за десерти, в които съставките са 100% плодове.

9. За по-креативните родители, които са склонни да експериментират и да отделят повече време на поднасянето на храната по атрактивен начин – предложете на детето зеленчукови близалки. Приготвят се от смлени зеленчуци, смесени с малко кисело мляко или портокалов сок, които след това се замразяват във формата на близалка.

10. Включете хлапето в процеса на приготвянето на храната – в пазаруването и готвенето. Ако детето е направило само или почти само салатата или гарнитурата към основното ястие или десерта, е много по-вероятно да яде от тях.

11. Накарайте детето само да избира зеленчуците. Децата обичат да упражняват контрол –  това ги кара да се чувстват като възрастни. Така че дайте възможност за избор като отидете заедно на пазар, застанете пред зеленчуците и оставите детето да избере какви зеленчуци ще се ядат на обяд.

12. Дръжте полезната храна на видимо място. Детето ще яде плодовете и зеленчуците по-често, ако не трябва да се сеща самичко за тях. Дръжте бананите, ябълките, цитрусите, краставиците и доматите пред очите му на плота.

13. Направете си семейна градина. Децата са много по-склонни да ядат зеленчуците, ако са помагали за отглеждането им. Разбира се, не всяко семейство има къща с двор, където да се засадят зеленчуци, но дори и в апартамента, на балкона, може да се отглеждат билки или някой и друг по-непретенциозен зеленчук.

14. Давайте личен пример, като се наслаждавате на плодовете и зеленчуците. Опишете на детето колко са вкусни, а не колко са полезни.

15. Проявете упорство и не се отказвайте. Много често децата показват инат и категорично отказват да опитат непознати за тях до този момент зеленчуци или плодове. Вие направете същото. Може да отнеме дори 10-15 опита, докато хлапето започне да харесва един нов плод или зеленчук.

16. Намерете и показвайте на детето подходящи книги за зеленчуците и плодовете – приказки и истории за това как се отглеждат, къде растат, как се събират – все неща, които могат да предизвикат и засилят интереса на малкото човече към тях.

17. Не принуждавайте детето да изяжда всичко в чинията си. Когато бъде заплашено с наказание или насилие, то асоциира храната – в случая плодовете и зеленчуците – с отрицателни емоции и това може да го настрои негативно.

18. Когато най-накрая детето ви се престраши да опита някой нов плод или зеленчук, не изпадайте в еуфория, не се радвайте прекалено бурно, не казвайте „Браво!“ или „Страхотно“ или „Най-после!“. Ако хвалите децата, когато са изяли нещо, към което първоначално са били скептични, те ще си помислят, че ги манипулирате. А това определено придава лош вкус на храната.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

26 идеи как да накараме детето да заобича полезната храна

„Това не го обичам“ – как да се справим с капризите при хранене

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Хранителна пирамида за деца – полезни съвети за съставяне на меню