1. Шаран на фурна с бяло вино

Необходими продукти:
- 1 бр. шаран (1.5-2 кг)
- 1 бр. лимон
- 100 мл бяло вино
- 2 с.л. горчица
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре, като се срязва откъм корема. Посолява се и се намазва с горчицата от вътрешната страна и с олио от външната. Поръсваме със сока от лимона и оставяме да „почине“ 20 минутки. След това я поставяме в намазана с олио тава, обърната с кожата надолу (като лодка). Отстрани се налива бялото вино. Предварително загряваме фурната, печем 20 минути на температура от 200 градуса, докато се зачерви нашият шаран. Поръсваме с черен пипер и сме готови.
2. Пълнен шаран на фурна
Необходими продукти:
- 1 шаран (2 кг)
- 1 връзка пресен кромид лук
- 5-6 червени домати около (300 гр)
- 1/2 ч.ч. орехови ядки (100 гр)
- 6-7 бр. пресни гъби (100 гр)
- 1/2 ч.ч. бяло вино (100 мл)
- 130 г масло
- 10 зърна черен пипер
- 1/2 връзка магданоз
- Сол
Начин на приготвяне:
Почистваме добре шарана, измиваме го и поръсваме със солта и малко счукан черен пипер. Нарязваме на ситно лука и гъбите,след което ги задушаваме с част от маслото, към тях добавяме част и от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситнонарязания магданоз, няколко зрънца от черния пипер, виното и сол на вкус.
Когато тази смес е готова, напъваме нашия шаран. Зашиваме добре и поставяме в предварително намазана тавичка с маслото. Покриваме с кръгчета от доматките и поливаме с останалото ни масло и 1/2 чаша вода. Печем на умерена фурна до получаване на златна коричка.
3. Шаран в гърне
Необходими продукти:
- 2 кг шаран
- 1 кг лук (стар)
- 1 кг домати
- 200 гр печени чушки
- 60 гр масло
- 250 мл бяло вино
- 30 мл винен оцет
- 200 мл олио
- 1/2 връзка магданоз
- Риган
- Чубрица
Начин на приготвяне:
Изчистваме хубаво шарана, след което го подсушаваме и нарязваме на парчета средно по 100 гр. всяко. Следващата стъпка е да нарежем на ситно зеленчуците. След което започваме да редим първо ред риба, ред зеленчуци, като между тях слагаме от подправките. Най отгоре се слага маслото, оцета и бялото вино.
Гърнето се захлупва и го поставяме готово да „къкри“ в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30-35 минути. След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и не добавяме нищо повече.
4. Пълнен шаран със стафиди, орехи и ориз
Необходими продукти:
- 1 шаран
- 100 гр ориз
- 100 гр орехи
- 50 гр стафиди
- 1 глава лук
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка канела
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Почистете добре шарана и го подсолете. След това шаранът се оставя за един-два часа.
Задушаваме нарязания лук в олиото. Щом омекне, към него се прибавя оризът (и се задушава отново за 10 минути, докато стане прозрачен. Добавяме орехите, които трябва предварително да се накиснат във вряла вода. Добавят се и стафидите, както и канелата, черният пипер и солта.
С тази добре разбъркана смес се пълни Никулденският шаран. Накрая зашиваме с конец и сме готови за печене. Преди да го поставите във фурната, го полейте с олио и малко вода. Шаранът се поръсва се със смлян черен пипер и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, покрит с фолио. Печенето трае около 40 минути. След това фолиото се маха и се запича още 10-15 минути, за да се получи приятен загар.