4 рецепти с пилешко месо, подходящи за цялото семейство

  1. Пилешко роле със зеленчуци

Продукти:
  • 600 грама бяло пилешко месо
  • 2 супени лъжици зехтин за готвене
  • Сол и черен пипер на вкус
За пълнежа:
  • 1 авокадо
  • 1 червена чушка
  • 2 скилидки чесън
  • ½ малка глава лук
  • Стрък целина
  • Сол на вкус
Приготвяне:

Месото се нарязва на шницели, които се изтъняват с домакинско чукче. Междувременно се овкусяват със сол и черен пипер по желание. Всички продукти за пълнежа се нарязват на ситно и се разбъркват. Така приготвената плънка се разпределя върху шницелите, които се завиват на стегнати рула и се закрепват с клечки за зъби, за да не се отварят по време на готвенето. Рулата се намазват със зехтин и се изпичат на скара или на грил тиган. Подходяща гарнитура за това ястие е свежата салата.

  1. Пилешко суфле

Продукти:
  • Пилешко филе – от 1 средно голямо пиле
  • ¼ чаена чаша прясно мляко
  • 30 грама масло
  • 2 яйца
  • Сол и черен пипер – на вкус
  • 2 щипки сушен босилек
  • 1 супена лъжица масло
  • 80 грама галета
Приготвяне:

Пилешкото филе се смила 2 пъти и се прекарва през сито, за да се получи кайма и тя да е по-фина. Пилешката кайма се разбърква с млякото и маслото. Към тях се добавят много внимателно и предварително разбитите на сняг белтъци. Накрая сместа се подправя с босилек, сол и черен пипер. Така получената смес с пилешко трябва да се разпредели във форми за суфлета, които се намазват с масло и се поръсват по дъното и стените с галета. Формичките се нареждат в тава, в която се сипва вода така, че да покрива половината от височината на формите. След това тавата се покрива с фолио. Суфлетата се пекат в умерена фурна на водна баня за около час. Ястието се поднася веднага, след като стане готово.

  1. Пиле с маслини и розмарин

Продукти:
  • 4 пилешки бутчета
  • 500 грама маслини без костилки
  • 2 глави лук
  • 3 моркова
  • 1 глава чесън
  • 5 стръка розмарин
  • 3 големи домата
  • Сол, черен пипер, захар
  • Зехтин за готвене
Приготвяне:

Всяко бутче се намазва със зехтин, поръсва се със черен пипер и сол и се оставя за половин час. След това бутчетата се запържват с малко зехтин за готвене до златисто и от двете страни. Лукът се нарязва на шайби, чесънът на много ситно и се добавят към месото. Всичко това се задушава в тиган за около 4-5 минути. Маслините се разрязват наполовина и се добавят при пилето. Ястието се разбърква добре и се оставя да къкри на среден огън около 3-4 минути. Накрая се прибавят и целите стръкове розмарин, ястието се прехвърля в тава, покрита с фолио. Пече се 15-20 минути на 170 градуса С и след това фолиото се отстранява, бутчетата се обръщат, отгоре се нареждат нарязаните на колелца домати и се пече още 5 минути.

  1. Гулаш с пиле и зеленчуци

Продукти:
  • 500 грама пилешко филе
  • 1 глава лук
  • 1 прясна червена чушка
  • 1 морков
  • 1 малък патладжан
  • 200 грама домати, нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици зехтин за готвене
  • ½ връзка магданоз
  • Куркума, сол, черен пипер – на вкус
Приготвяне:

Месото се реже на кубчета и се задушава за кратко в малко зехтин за готвене. След това се добавят ситно нарязаният чесън и доматите на кубчета. Отново се задушава за кратко и се прибавят нарязаните на по-едри парченца чушка, морков, патладжан и лук. Налива се вода и се оставя да къкри 15-20 минути, след което се овкусява със сол, куркума и черен пипер по желание, както и с нарязания на ситно магданоз.