4 рецепти за свежи и полезни салати със спанак

  1. Салата със зелена ябълка, авокадо и спанак

Продукти:
  • 1 авокадо
  • 1 глава червен лук
  • 1 зелена ябълка
  • Шепа бейби спанак
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица винен оцет
  • Сол на вкус
Приготвяне:

Авокадото се почиства и нарязва на кубчета. Червеният лук се нарязва на тънки полумесеци, а зелената ябълка се обелва и се нарязва на пръчици. Към тях се добавя спанакът и салатата се разбърква. Накрая се полива със зехтина и винения оцет и се посолява на вкус.

  1. Салата със спанак и манго

Продукти:
  • 100 грама спанак
  • Сокът от ¼ лимон
  • Зехтин – на вкус
  • 1 малка или ½ голяма краставица
  • 50 грама манго
  • 2 супени лъжици стафиди или сушени боровинки
Приготвяне:

Спанакът се измива добре и се залива с вряла вода, за да омекне, но без да губи от полезните си качества. Лимоновият сок се смесва с малко зехтин  на вкус и се него се залива спанакът. Към тях се добавят нарязаните на ситно манго и краставица. Салатата се поръсва със стафидите (или боровинките), разбърква се добре и се поднася.

  1. Салата със спанак, маруля и портокал

Продукти:
  • 2 чаени чаши бейби спанак
  • 1 маруля
  • ½ портокал
  • 4 малки филийки пълнозърнест сухар
  • 2 супени лъжици белени слънчогледови семки
  • Сол – на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
Приготвяне:

Зеленолистните се измиват добре и се слагат в салатиера, като марулята се нарязва, а спанакът може да се накъса или да се остави на малки листенца. Салатата се посолява и разбърква добре. Портокалът се обелва и нарязва на кубчета, след което се добавя към зеленолистните. Сухарът се натрошава и също се прибавя към салатата. Всичко това се залива със зехтина и балсамовия оцет, отново се разбърква много добре и накрая салатата се поръсва със слънчогледовите семки.

  1. Салата от ябълки, спанак и орехи

Продукти:
  • 2 средно големи ябълки
  • Шепа бейби спанак
  • 2 стръка ситно нарязана целина
  • 50 грама високомаслено кисело мляко
  • 30 грама счукани или нарязани на ситно орехи
  • Сол, черен пипер и зехтин на вкус
Приготвяне:

Ябълките се измиват, обелват и почистват, след което се нарязват на кубчета. Към тях се добавят спанакът и целината, нарязана на ситно. За дресинг се смесват киселото мляко с малко зехтин и сол на вкус. Салатата се обърква добре заедно с дресинга и се поръсва с орехите.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg