7 лесни рецепти за здравословен домашен сладолед

домашен сладолед рецепти
Едно от първите неща, с които асоциираме лятото, е сладоледът. Плодов, шоколадов, сметанов, с бисквитки, с екзотичен вкус – едва ли има човек, който да не обича поне един от многобройните разновидности на примамливото сладко-студено изкушение. А децата като че ли са най-големите му почитатели.

Здравословни ли са обаче за нашите мъници сладоледите, които се предлагат в търговската мрежа? Ако се зачетем в етикетите, трудно ще намерим такива, които да не съдържат голямо количество захар, оцветители, подобрители, стабилизатори, емулгатори и други не особено полезни за децата (а и за нас възрастните) съставки.

Каква е алтернативата тогава? Разбира се, домашно приготвен сладолед. Вижте няколко здравословни рецепти, чиято основна съставка са плодовете, и които са подходящи и за деца:
  1. Домашен сладолед от ягоди и банани без захар и сметана (за деца над 1.5 години)

Продукти
  • 500 грама ягоди
  • 1 голям узрял банан
  • ½ чаена чаша кисело мляко
  • ½ чаена чаша прясно краве мляко или ядково мляко (соево, овесено и др.)
Приготвяне

Плодовете се пасират в блендер или с пасатор. След това към тях се прибавят киселото и прясното мляко и сместа отново се разбива до получаване на хомогенна смес. Тя се изсипва в предварително приготвени формички и се поставя във фризера, за да се стегне. Сладоледът ще бъде готов за консумация на следващия ден.

 

  1. Домашен сладолед с горски плодове (за деца над 1.5 години)

Продукти
  • 3 средно големи банана
  • 2/3 чаена чаша малини, къпини, боровинки, горски ягоди или други ваши любими горски плодове
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • по желание – настърган черен шоколад (ако децата са на възраст над 3-4 години)
Приготвяне

Бананите се нарязват и поставят за няколко часа във фризера или в камерата на хладилника, докато замръзнат добре. Ледените банани се смесват с останалите плодове и кокосовото масло в кухненския робот или блендер и се разбиват до получаването на хомогенна смес. Сладоледът е готов и по желание може да се поръси с настърган черен шоколад или цели горски плодчета от избрания вид за десерта. Най-добре е сладоледът да се консумира веднага след приготвянето му.

 

  1. Здравословен сладолед с пъпеш (за деца над 2 години)

Продукти
  • 3 банана
  • 1 голямо парче пъпеш
  • ½ лимон
  • 3 супени лъжици кокосово масло
  • 1 супена лъжица бадемова есенция
  • 1 щипка ванилия
Приготвяне

Бананите и пъпешът се обелват, нарязват на парченца и се замразяват във фризера – най-добре от предната вечер. Кокосовото масло се разтопява, а лимонът трябва да бъде изстискан в отделен съд. Замразените плодове се поставят в блендер или кухненски робот заедно с останали продукти и се блендират до хомогенна смес.

 

  1. Сладолед с кокосово мляко и киви (за деца над 3 години)

Продукти
  • 3 броя киви
  • 1 супена лъжица семена от чиа
  • 1 чаша кокосово мляко
  • 1 чаша соево мляко
  • ½ супена лъжица мед или кленов сироп
Приготвяне

Кивито се обелва и нарязва на парченца. Кокосовото и соевото мляко, чиа семената и медът се блендират заедно. Парченцата киви се разпределят във формички за сладолед, като по стените им може да се поставят по-големи парчета от плодовтете, нарязани например на филийки. Млечната смес се разлива по формите като след това се поставят дървени пръчици за сладолед. Сместа се замразява във фризер за не по-малко от 4 часа.

 

  1. Боровинков сладолед (за деца над 2 години)

Продукти
  • 2 чаени чаши пресни или замразени боровинки
  • ¼ чаена чаша прясно изцеден ябълков сок
  • 1 или 2 супени лъжици мед
  • сокът от ½ лимон
  • щипка сол
Приготвяне

Боровинките се блендират първо отделно, а след това с останалите с съставки в блендер или кухненски робот. Разбиват се до получаване на хомогенна смес. Тя се изсипва във формички за сладолед или стъклени малки чаши, а в средата им се поставят дървени клечки за сладолед (по-солидни пластмасови лъжички също ще свършат работа). Сладоледите се оставят във фризера за поне 5 или 6 часа. За да излезе лесно от формичките (чашите), сладоледът се потапя до половината в гореща вода за около 5 секунди.

 

  1. Домашен черешов сладолед (за деца над 3-4 години)

Продукти
  • 1 и ½ чаени чаши череши – обезкостени и замразени
  • 2 банана – обелени, нарязани и след това замразени
  • бадемово или кокосово мляко – количеството е според желаната консистенция на сладоледа
  • черен шоколад или шоколадов чипс – на вкус
Приготвяне

Черешите се почистват и обезкостяват, а бананите се обелват и нарязват на парченца, след което и двата вида плодове се замразяват. Най-добре е да се сложат във фризера от предната вечер. От замразените череши и банани се приготвя хомогенна смес с помощта на блендер, след което към нея се прибавя малко настърган черен шоколад или шоколадов чипс (в зависимост от възрастта на децата и предпочитанията на тези, на които ще се сервира сладоледът). Към плодовата смес се прибавя на вкус и бадемово или кокосово мляко, за да не бъде прекалено гъст сладоледът.

 

  1. Шоколадов сладолед с банан (за деца над 4 години)

Продукти
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 300 грама мляко
  • 5 кафени чаши какао или рожков
  • 1 банан
  • фурми, мед или кленов сироп за подслаждане
  • ванилия на вкус
Приготвяне

Всички съставки за сладоледа се разбиват в блендер или кухненски робот. Получената смес се разпределя във формички за сладолед, които трябва да останат във фризера до сутринта на следващия ден. Ако за подсладител се използват фурми, добре е от тях да се направи паста като обезкостените фурми се блендират с малко вода.

Добре е да знаете: Сладоледите, които съдържат какао или черен шоколад, не са подходящи за най-малките деца на възраст до към 3 или 4 години, тъй като какаото е силен алерген, а шоколадът съдържа кофеин, който действа възбуждащо на нервната система.