7 рецепти за пролетни салати с варени яйца

салата с яйце
За никого не е изненада, че когато мине един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово (Великден), в хладилника остават доста варени яйца. Това е така, тъй като боядисването на яйца преди празника е съществена част от традицията и трудно можем да си представим Великден без тях. Но как да ги оползотворим, след като празничната еуфория отмине? Един от вариантите е да ги включим в салата с варени яйца. Вижте няколко идеи и не забравяйте, че сварените и боядисани великденски яйца трябва да се съхраняват в хладилник и е безопасно да се консумират около седмица след празника, не по-дълго.
  1. Зелена салата с варени яйца

Продукти:
  • 1 салата или маруля
  • ½ салата айсберг
  • ½ връзка репички
  • 4 стръка зелен лук
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • Сол – на вкус
Приготвяне:

Марулята, салатата айсберг, зеленият лук и репичките се почистват и се измиват добре. След това се нарязват и се поставят в голяма купа за салата. Две от яйцата се нарязват на кубчета и се прибавят към салата. Всички съставки се разбъркват добре и се заливат с дресинга, получен от смесване на зехтина, лимоновия сок и солта. При сервирането салатата се поръсва с настърганото трето яйце.

  1. Салата от авокадо и яйца

Продукти:
  • 5 сварени яйца
  • 1 авокадо
  • 1 глава червен лук
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • Сол и черен пипер – на вкус
Приготвяне:

Яйцата и авокадото се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се обелва, почиства и нарязва на дребно. Киселото мляко, горчицата, лимоновият сок и подправките се смесват, за да се получи дресинг. В голяма купа се комбинират всички съставки, добавя се и дресингът. След като се разбърка добре, салатата се оставя да престои малко и след това може да се сервира върху листа от маруля.

  1. Салата с яйце и печени чушки

Продукти:
  • 7 печени чушки
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 150 грама сирене
  • 400 грама цедено кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • Зехтин – на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • ½ връзка магданоз
Приготвяне:

Чушките се обелват и се нарязват на ивици. Белтъците се отделят от жълтъците и се нарязват на кубчета. В купа се смесват чушките, цеденото кисело мляко, натрошеното сирене и жълтъците, пресованият чесън и белтъците. Салатата се овкусява с малко черен пипер, зехтин и се разбърква внимателно с дървена лъжица. Най-отгоре се поръсва с едро нарязан магданоз. Може да се добави сол, ако салатата не е достатъчно осолена от сиренето.

  1. Селска салата с варени яйца

Продукти:
  • 1 голяма краставица
  • 1 голям домат
  • 1 прясна зелена чушка
  • 50 грама сирене
  • 2 сварени яйца
  • Маслини – според вкуса
  • Сол – на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжичка ябълков оцет
Приготвяне:

Доматът, чушката и краставицата се обелват, почистват и нарязват на кубчета (чушката – на кръгчета). Към тях се добавят солта, зехтинът и оцетът. Всичко се обърква много добре и се прехвърля в подходяща чиния за салата. Отгоре се поръсва настърганото сирене, а по краищата се нареждат маслини и нарязаните на полумесеци яйца.

  1. Салата от домати и яйца

Продукти:
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 3 домата
  • 1 глава лук
  • 3 супени лъжици заквасена сметана
  • 1 стрък копър
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ лъжичка сушен чесън – по желание
  • Кротони – по желание
Приготвяне:

Доматите и варените яйца се обелват и нарязват на кубчета. Лукът и копърът се нарязват на възможно най-ситно. Всички съставки се слагат в салатена купа и се разбъркват. Към тях се добавят заквасената сметана и подправките – сол и черен пипер, като отново салтата се разбърква добре. По желание може да се добавят чесън на прах и кротони при сервирането.

  1. Витаминозна салата с кисело мляко и яйца
Приготвяне:
  • 3-4 варени яйца
  • 2 връзки пресен зелен лук
  • 1 връзка пресен зелен чесън
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 кофичка цедено кисело мляко
  • ½ кофичка заквасена сметана
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок
  • Сол и черен пипер – на вкус
Приготвяне:

Яйцата се настъргват и се смесват с киселото мляко и сметаната. Зелените съставки се нарязват на ситно и се добавят към яйцата и млякото като всичко се обърква много добре. Салатата се овкусява с лимоновия сок, солта и черния пипер. След това салатата се оставя да престои за кратко в хладилник и е готова за сервиране.

  1. Салата с варени яйца, макарони и кашкавал

Продукти:
  • 5 варени яйца
  • 300 грама макарони
  • 200 грама кашкавал
  • 1 скилидка чесън
  • Листа босилек – на вкус
  • Сол и черен пипер – на вкус
  • Млечен сос от равни количества кисело мляко и заквасена сметана – на вкус
Приготвяне:

Варените яйца се намачкват с вилица. Макароните се сваряват според инструкциите, кашкавалът се настъргва и се прибавя към тях, заедно с намачканите яйца. Чесънът се пресова, босилекът се нарязва на ситно и също се добавят към останалите съставки. Всички съставки се разбъркват много добре, овкусяват се със сол и черен пипер. Към така приготвената салата може да се добави семпъл млечен сос, приготвен от равни количества кисело мляко и заквасена сметана – според вкуса на семейството.