Ако искате детето ви да е здраво физически и психически, запишете го на Айкидо

За да опазим физическото си здраве в условията на пандемия, се наложи да пренебрегнем много други аспекти от своя живот и физическа активност. За съжаление, децата са сред най-ощетените, тъй като са лишени не само от качествено образование, но и от социална среда и движение. 


Какво можем да направим? Просто трябва да се погрижим за здравето им не само отвън, а и отвътре и да си припомним максимата „Здрав дух, здраво тяло!“

Днес ще ви запознаем с една школа, чиято мисия е да прави децата по-здрави и по-силни, като още от най-ранна възраст разглежда личността в нейната цялост и работи върху всички аспекти – Тяло, Ум, Дух, Социални отношения. Вижте съветите на Весела Велин, основател и треньор в школата Айкидо ДОДЖОТО относно ползите от практикуването на Айкидо и защо този спорт е добър избор за децата в настоящата ситуация:

Ползите за тялото

Спортът и активният начин на живот подобряват защитните сили на организма. Децата със силен имунитет се разболяват по-рядко и преминават през болестта по-леко. „Здрав дух, здраво тяло“ са казали мъдреците и в ДОДЖОТО тази максима е основополагаща. Приоритет е изграждането на отлична двигателна култура у децата, която дава здраве, сила и енергия и в останалите дейности, с които децата се захващат.

Какво отличава Айкидо от другите спортове?

При Айкидо се работи с цялото тяло, като то се натоварва равномерно, без да се стресират отделни мускулни групи. Движенията са динамични, но плавни. За разлика от останалите бойни изкуства, няма агресия, директни сблъсъци и спаринги – вероятността от травма е изключително малка. Това, наред с философията за партньорство, която възпитава, прави Айкидо едно от най-подходящите бойни изкуства за малките деца, които могат да започнат тренировки още от 4-годишни.

Ползите за характера

Основна концепция в школата ДОДЖОТО е, че човек не е само тяло. Двигателните умения не са самоцел – те са средство за развитие на характера. Тренировките не са забавление. Те са извършване на работа и полагане на усилие. Това е отличен начин децата още от най-ранна възраст да се възпитават в труд и постоянство. Редът и дисциплината са в основата на бойното изкуство и тяхното опазване е приоритет в школата.

Правото да тренираш трябва да се заслужи

Интересен момент в методиката е, че всяко нещо трябва да се заслужи – от правото да тренираш (като първия път само гледаш) до това да заслужиш своето кейкоги (облекло за тренировки) след проявено старание и търпение. В Айкидо няма състезания и целта на усилието не е насочена към изявата навън, а към вътрешното удовлетворение – децата от малки могат ясно да разграничат кога получават нещо на готово, приемайки го за даденост, и кога истински са се постарали, за да получат и оценят заслуженото.

Ползите за ума

Айкидо е наричано още „интелигентното бойно изкуство“. Това е така, защото изучаването на двигателните техники изисква съсредоточаване на ума. В ДОДЖОТО катите не са самоцел – те са средство за развитие на концентрацияумение, така нужно на съвременните деца. Част от авторската методика е, че всяка тренировка започва с кратка беседа. Учим за философията на бойното изкуство и нейното приложение в ежедневието. Ценностите на Айкидо оживяват в интерактивните материали, които предоставяме на децата – самураи, калиграфия, японски думички. Чрез елементарни примери айкидоците разбират по-добре практиката и се учат да прилагат нейните ценности и в останалите сфери от своя живот.

Ползата за емоциите

След продължителното стоене в къщи, далеч от връстници, на децата им става все по-трудно да контролират своите емоции. Те изучават себе си чрез взаимодействието с останалите и когато средата липсва, коефициентът на емоционалната интелигентност пада. На първо място в ДОДЖОТО се учим, че не сме сами. Стремим се да търсим хармонията между нас и другите  и да я постигаме, като се съобразяваме един с друг. Чрез ясните правила децата се учат да поставят и зачитат граници – умение, което им дава спокойствие и сигурност. На външния контрол поставяме алтернатива и тя се състои в самоконтрола – умението сам да контролираш себе си. Децата се учат да разпознават и контролират своите емоции като ги преобразуват в двигател на действие. 

Средата

В ДОДЖОТО няма противници, а партньори. Екипната културата се възпитава още от самото начало, като всички упражнения се изпълняват по двама – от влизането и подреждането, през загряването, до основните техники. Всеки път двойките са различни, за да се учим да работим с различни хора – някои са по-бързи и трябва да догонваме, други са по-бавни и трябва да изчакваме. Айкидо дава една алтернатива на състезателния спорт като ни учи, че заедно можем повече. В училище и университета цел на обучението са индивидуалните способности, но именно умението за  кооперативност определя успеха в бъдещите ситуации, в които детето ще попадне  – работа, семейство, социален кръг.

Автор: Весела Велин, Айкидо ДОДЖОТО

През октомври 2021 година школата ДОДЖОТО приема начинаещи деца като обявява нови часове. Бъдещите Айкидоци трябва да имат навършени 4 години, осъзнатост за работа в група и базова двигателна култура. Приемът става след безплатна пробна тренировка, като по-малките първия път само гледат. Тренировките се провеждат всеки делничен ден, както и в неделя. За повече информация: www.dojoto.org