Бащи създадоха устройство против забравяне на детето в затворена кола (ВИДЕО)

детско столче кола безопасност изисквания

Двама американци, бащи на малки деца, създадоха устройство, което да напомня на родители, че децата им са в заключения автомобил. Джажата може да изглежда безмислена, та кой ли би си забравил детето в задушаващото, нагорещено купе?

За съжаление обаче именно подобни ситуации са причина за ужасяващи инциденти, често завършващи със смърт. Бруталната статистика сочи, че на всеки осем дни, едно дете по света умира, оставено без надзор в нагорещения салон на автомобила.

Изобретението на двамата американци носи името Sense-A-Life и се състои от два модула, чувствителни на натиск. Единият се закрепва за седалката на шофьора, а другият – за детското столче. Ако системата регистрира, че шофьорът е напуснал автомобила, но детето е все още в столчето, то тя започва да известява родителя, за да не му позволи да забрави да се върне навреме.

Идеята не е толкова революционна. През 2002 от НАСА създадоха подобно устройство със сензор на детската седалка, който засича отдалечаването на ключа от автомобила и започва да изпраща сигнали към него. Идеята не навлиза масово, но въпреки това някои производители въвеждат подобни системи за известяване, основно чрез интегрирани към смартфона седалки.

Устройството Sense-A-Life все още не се продава и създателите му ще стартират кампания в Kickstarter, за да наберат първоначален капитал, необходим за организиране на производството.